Διάπλους στις θάλασσες του Δήμου Δάφνης-Υμηττού και στο αρχιπέλαγος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΥΜΗΤΤΟ, ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ,ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ,ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΤΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009
Για την Νέα Κυκλοφοριακή Μελέτη στον Δήμο Υμηττού #3
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Υμηττός, 18/06/2009
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Με αφορμή την παρουσίαση της «Μελέτης για την Εφαρμογή Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων σε περιοχές του Δήμου Υμηττού», από την Δημοτική Αρχή στις 22/05/2009, και στις 10/06/09 πρωτοβουλία κατοίκων του Υμηττού κάλεσε σε ανοιχτή συζήτηση για την διερεύνηση και καταγραφή απόψεων και θέσεων για τις επιδράσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων στη διαμόρφωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Κατά γενική ομολογία διαπιστώθηκε οτι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις:
- Θα καθορίσουν τον τρόπο και την ποιότητα ζωής στην περιοχή σε βάθος χρόνου
- Θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην αύξηση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους δρόμους του Υμηττού αλλά και έμμεσες επιπτώσεις στη συνολική ροή της κυκλοφορίας στην περιοχή
- Θα επηρεάσουν δραστικά τον τοπικό χαρακτήρα και την κοινωνική ζωή στον Δήμο Υμηττού
Εξαιτίας της βαρύτητας αυτής των ρυθμίσεων θεωρούμε οτι:
- Η όποια μελέτη δεν μπορεί παρά, να εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής ο οποίος θα περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ, τον καθορισμό των χρήσεων γης, την αξιοποίηση των υποβαθμισμένων και εγκαταλελειμμένων χώρων πρασίνου, και την ένταξη στις κυκλοφοριακές μελέτες της ευρύτερης περιοχής αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της διερχόμενης κυκλοφορίας. Οποιαδήποτε αποσπασματική και ευκαιριακή αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή.
- Προϋπόθεση της όποιας τεχνικής μελέτης είναι ο καθορισμός των στόχων τους οποίους θα κληθεί αυτή να επιδιώξει κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Οι στόχοι αυτοί σχετίζονται με τις επιδιώξεις μας για τη διαμόρφωση του γενικότερου χαρακτήρα της περιοχής και δεν μπορούν παρά να καθοριστούν στο πλαίσιο δημόσιου και ουσιαστικού διαλόγου χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα. Επισημαίνουμε οτι οι όποιες τεχνικές μελέτες θα πρέπει να αποδεικνύουν την επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί και έχουν προκύψει από ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.
Για τους παραπάνω λόγους και με βάση το πιο πάνω σχετικό, ζητάμε την εισαγωγή ως θέμα προς συζήτηση στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο :
- Την κατάργηση της προθεσμίας για το τέλος της διαβούλευσης. Θεωρούμε ότι η πολυπλοκότητα του θέματος επιβάλει πολύ πιο λεπτομερή και συνολική διερεύνηση. Η σημαντικότητα των συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την περιοχή επιβάλλει την εκτενέστερη διαδικασία ενημέρωσης, καταγραφής των θέσεων και διαμόρφωσης μιας όσο το δυνατόν συλλογικότερης αντίληψης των κατοίκων για το μέλλον της περιοχής. Οποιαδήποτε προθεσμία πριν τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεσολάβηση των καλοκαιρινών διακοπών, καθιστά αδύνατη την ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.
Θεωρούμε την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θεωρούμε οτι ο διάλογος είναι προσχηματικός και στοχεύει στον αιφνιδιασμό και στην υφαρπαγή της συναίνεσης των κατοίκων σε προειλημμένες αποφάσεις.
Σε κάθε τέτοια περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την οποιαδήποτε εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής μελέτης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου