Διάπλους στις θάλασσες του Δήμου Δάφνης-Υμηττού και στο αρχιπέλαγος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΥΜΗΤΤΟ, ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ,ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ,ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΤΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009
Eρώτηση της "ΣΧΕΔίΑΣ" επί των θεσμικών υποχρεώσεων της Δημοτικής Αρχής
Ερώτηση κατέθεσε η "ΣΧΕΔίΑ" προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και αφορά στην ασυνέπεια που έχει δείξει η Δημοτική Αρχή τόσο ως προς την υποχρέωση σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και προς την υποχρέωση διοργάνωσης του Δημόσιου Απολογισμού.
ΥΜΗΤΤΟΣ 6/7/09
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΥΠΟΨΗ
ΔΗΜΑΡΧΟ κον ΖΟΥΠΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κας ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
ΜΕΛΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΧΕΤ: ΑΡΘΡΟ 95 ΠΑΡ. 1 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,
ΑΡΘΡΟ 217 ΠΑΡ.2 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Είναι γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα από τους τρεις πυλώνες ( οι άλλοι δύο είναι ο κοινοβουλευτισμός και ο συνδικαλισμός) της Δημοκρατίας. Τούτο έχει να κάνει με την εφαρμογή διαδικασιών οι οποίες υλοποιούν τη διαβούλευση, τη συμμετοχή αλλά και την δυνατότητα λήψης αποφάσεων από τις τοπικές κοινωνίες.
Έχοντας μάλιστα αυτά στο μυαλό του ο νομοθέτης κατοχυρώνει και θεσμικά τις διαδικασίες αυτές, βάσει του νέου κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (βλέπε παραπάνω σχετικά), οι οποίες διαδικασίες λειτουργώντας ουσιαστικά και όχι διαδικαστικά, μετατρέπουν την τοπική κοινωνία από θεατή σε ενεργό υποκείμενο της Δημοκρατίας.
Μέσα υλοποίησης αυτής της πρόθεσης είναι οι συνελεύσεις, οι διαβουλεύσεις, ο δημόσιος απολογισμός, η δυνατότητα παράστασης και παρέμβασης στο Δημ. Συμβούλιο, η υποβολή προτάσεων, η ανάδειξη θέσεων και προβλημάτων καθώς και άλλα πολλά.
Ο σεβασμός σε αυτές τις διαδικασίες δίνει ουσιαστικά και το μέτρο ευαισθησίας των αρμόδιων φορέων και θεσμών προς την Δημοκρατία.
Τον τελευταίο καιρό βλέποντας τα τεκταινόμενα στον Δήμο μας γινόμαστε μάρτυρες των εξής καταστάσεων:
1. Έχοντας παραστεί στη πρώτη δημόσια διαβούλευση για την νέα κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου μας και έχοντας ζητήσει τόσο την επανάληψη της διαβούλευσης όσο και την παράταση της λήψης της τελικής απόφασης από το Δημ. Συμβούλιο, σε δημόσια τοποθέτησή της η δημοτική αρχή μας δήλωσε ότι δεν προτίθεται ούτε να επαναλάβει τη διαβούλευση ούτε να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση. Η στάση αυτή ουσιαστικά φανερώνει ότι ένας πολύ σημαντικός θεσμός όπως είναι αυτός της διαβούλευσης, ουσιαστικά απαξιώνεται από τη δημοτική αρχή αλλά επίσης ότι η επιθυμία της είναι η διαδικαστική διεκπεραίωσή της θεωρώντας ίσως ότι αποτελεί εμπόδιο στη λειτουργία της.
Χρειάστηκε η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων ώστε να ικανοποιηθούν τα δύο αυτά αυτονόητα αιτήματα.
2. Με βάση το πρώτο σχετικό ορίζεται σαφώς ότι το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Τούτο συμβαίνει διότι όχι μόνο πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη συνέχεια στη λειτουργία της δημοτικής αρχής αλλά επίσης η λειτουργία αυτή δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την υποκειμενική της επιθυμία. Αντιθέτως θα πρέπει να ορίζεται τόσο από την αρχή της διαφάνειας όσο και από την αρχή της εξυπηρέτησης του θεσμικού της ρόλου.
Ύστερα όμως από δύο αναβολές της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου, πιστεύουμε ότι αυτή τείνει να απαξιώνεται.
3. Με βάση το δεύτερο σχετικό περί Δημόσιου Απολογισμού η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο τρόπο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.
Είναι αυτονόητο ότι το άπαν της δημοκρατίας στην πόλη μας είναι τόσο ο ανοιχτός, δημόσιος, ουσιαστικός απολογισμός πεπραγμένων όσο και η δυνατότητα ανοιχτής, δημόσιας, ουσιαστικής παρέμβασης των κατοίκων και φορέων του Δήμου μας. Θα περιμέναμε δε μια ιδιαίτερη ευαισθησία, πολλώ δε μάλλον, από μια παράταξη η οποία σαφώς ορίζεται ως δημοκρατική απέναντι σε τέτοιες διαδικασίες. Απεναντίας βλέπουμε ότι ο απολογισμός όπως και πιο πάνω η δημόσια διαβούλευση αλλά αυτές καθ εαυτές οι συνεδριάσεις αντιμετωπίζονται ως απλά τεχνικά θέματα, τα οποία εύκολα μπορούν να μεταφερθούν, να αναβληθούν ή και να ματαιωθούν. Η παγίωση μιας τέτοιας τακτικής προφανώς συνιστά ένα σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Πιστεύουμε αλλά και θα προσπαθήσουμε, όσο μας αφορά, αυτή η τάση να μην παγιωθεί.
Για όλα τα παραπάνω θα θέλαμε το Δημ. Συμβούλιο να συζητήσει ουσιαστικά και όχι τυπικά (όπως έπραξε για τα προηγούμενα) για το θέμα το οποίο σας αναδεικνύουμε και είμαστε στη διάθεσή σας για την οποιαδήποτε τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα αυτό. Επιθυμούμε επίσης, επειδή από την ουσία του το θέμα είναι πολύ σημαντικό, να καταγραφεί στα πρακτικά του Δημ. Συμβουλίου.
Για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου