Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Στους Δήμους το "μπαλάκι" για τους παιδικούς σταθμούς

Της Ρούλας Σαλούρου (από το Capital.gr)
Να μειώσουν οι δήμοι το κόστος ανά ωφελούμενο παιδί, προκειμένου να αυξηθούν οι συμμετέχοντες στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του προγράμματος, ζητά από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Κ. Ασκούνη, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης.

Απαντώντας σε επιστολή του κ. Ασκούνη, με την οποία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητούσε από το υπουργείο την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων ( καλύφθηκαν μόνο 43.060 θέσεις παιδιών στους παιδικούς σταθμούς από τις 96.130 συνολικά αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, δηλαδή απορρίφθηκε το 55% των αιτήσεων) ο υπουργός Εργασίας, στην ουσία πετά το γάντι στους δημάρχους.

Ο υπουργός, αφήνει ένα μικρό παράθυρο αύξησης του προϋπολογισμού για τους βρεοφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ με την Ε.Ε., όμως αφήνει να εννοηθεί, ότι οι ίδιοι οι δήμοι κρατούν το κλειδί της αύξησης των συμμετεχόντων.

Στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Ασκούνη, ο υπουργός Εργασίας καλεί την ΚΕΔΕ να εξετάσει «τη δυνατότητα χρήσης του όρου της σχετικής πρόσκλησης, σύμφωνα με τον οποίο σε περίπτωση υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ο Δικαιούχος (ΕΕΤΑΑ) μπορεί να προβεί σε οριζόντια μείωση του εγκεκριμένου ποσού ανά Φορέα/Δομή».

Στην ουσία, ο κ. Βρούτσης λέει στους δημάρχους ότι μπορούν οι ίδιοι, μειώνοντας το κόστος ανά ωφελούμενο παιδί, να αυξήσουν τους συμμετέχοντες και συμπληρώνει πως «το ποσό του voucher ανά κατηγορία δομής ήταν το ανώτατο προβλεπόμενο» υπονοώντας ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης.

Ο υπουργός καλεί τους δημάρχους σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση στο θέμα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες, αφού μία στις δύο οικογένειες έμεινε εκτός προγράμματος.

Στην επιστολή του ο υπουργός Εργασίας, προαναγγέλλει και την εφαρμογή, εντός του επόμενου διαστήματος νέου προγράμματος απασχόλησης για τους νέους, με δεδομένο ότι η ανεργία των νέων σήμερα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με το σχεδιαζόμενο επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, στοχευμένες παρεμβάσεις, προϋπολογισμού τουλάχιστον 150 εκ. ευρώ, θα απευθυνθούν, σε 80.000 άνεργους νέους. Το πρόγραμμα θα παρουσιασθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: