Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ελληνογερμανική συνέλευση υπό τις ευλογίες της Μέρκελ

Στη Νυρεμβέργη βρέθηκαν δήμαρχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ανέλαβε να πλέξει το εγκώμιο των ιδιωτικοποιήσεων. Ξεπούλημα των υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες καταγγέλλει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ. 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Ολοκληρώθηκε χθες η 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Νυρεμβέργη για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή άνω των 200 Ελλήνων εκπροσώπων – δημάρχων και στελεχών από όλη την Ελλάδα. Τη συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο της Νυρεμβέργης και είχε τίτλο «Η πόλη του μέλλοντος», χαιρέτισαν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.
 
Τις θυσίες των Ελλήνων ως «success story» ανέλαβε να παρουσιάσει στους Γερμανούς ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, επικαλούμενος το πρωτογενές πλεόνασμα και πλέκοντας το εγκώμιο των ιδιωτικοποιήσεων ως «το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας».

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι «οι Ελληνες δεν αντέχουν άλλη ανεργία», ζητώντας δεσμεύσεις για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Σε συντονισμό με την αντιμεταναστευτική ρητορική του Αντ. Σαμαρά στη Ρώμη, δήλωσε ότι «δεν αντέχουμε το ένα δέκατο του πληθυσμού μας να είναι λαθρομετανάστες», ζητώντας τη «στήριξη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».

Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνογερμανικής συνεργασίας δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι, παρά την αρχική δυσπιστία, πολλοί δήμαρχοι πλέον αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2010 με συμφωνία μεταξύ τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της Γερμανίδας καγκελάριου. Στη συνέλευση συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, του νερού, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πολιτικές για την απασχόληση και την προώθηση αγροτικών προϊόντων, αλλά και αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες των δήμων.

Συζητήθηκαν όλα

Παρευρέθησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και περίπου 60 δήμαρχοι.

Τη συνάντηση καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ως μέρος των πολιτικών ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας: «Ας μας πουν ποιος είναι ο δήμος του μέλλοντος, χωρίς προσωπικό, χωρίς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες;», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος. «Οι δήμοι δεν έχουν καν κονδύλια για να πληρώσουν το πετρέλαιο στα σχολεία, αλλά λεφτά για ταξίδια και φιέστες στη Νυρεμβέργη βρίσκονται», τόνισε σημειώνοντας ότι τα ονόματα των συμμετασχόντων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 280 αντιπροσώπους. «Οπωσδήποτε στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών συζητούνται θέματα εκχώρησης του νερού, της ενέργειας και της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις κινήσεις, όπως είχαμε καταγγείλει την περυσινή ελληνο-γερμανική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη και καλούσαμε σε κινητοποιήσεις».

Τότε η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε καταγγείλει τους 12 δημάρχους που είχαν συναντηθεί με τον Γερμανό επιτετραμμένο της Καγκελαρίας Γιοακίμ Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη και κάλυψε τα μέλη της που κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν σε επεισόδια. Η επόμενη Ελληνογερμανική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το 2014 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: