Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ

Τη βάση των Οικονομικών Δεδομένων έδωσαν στη δημοσιότητα, την Τρίτη 3 Μαΐου, οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσαν, το ισοζύγιο ανάμεσα στα συνολικά έσοδα και έξοδα των δήμων αλλά και των περιφερειών είναι οριακά θετικό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά για τους δήμους οι δαπάνες ανέρχονται στα 3,8 δις ευρώ και τα έσοδα από τους ΚΑΠ (κεντρικούς αυτοδιοικητικούς πόρους) σε 4,01 δις ευρώ.
Για τις περιφέρειες οι δαπάνες ανέρχονται σε 582,5 εκατομμύρια ευρώ και τα έσοδα σε 670 εκατομμύρια ευρώ. Στα έσοδα των δήμων δεν συμπεριλαμβάνεται η ΣΑΤΑ ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ την οποία υποσχέθηκε να χορηγήσει ο υπουργός Εσωτερικών.

Με βάση όλων των παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι ιδιαίτερα για τους δήμους ένας αριθμός αυτών βρίσκεται σε αρνητικό ισοζύγιο. Ήδη μια αντιπροσωπεία δημάρχων συναντήθηκε με το Γιάννη Ραγκούση όπου τον ενημέρωσαν για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι τους. Ο υπουργός τους παρέπεμψε στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων ή στον τραπεζικό τομέα (!) αντί άλλης λύσης. Το ίδιο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιλέγει την εξυπηρέτηση λίγων όσο και αρκετά χρεωμένων δήμων και αυτό για όσο καιρό ακόμα παραμένει στο δημόσιο μιας και η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την ιδιωτικοποίησή του.

Άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις που βγήκαν από την παρουσίαση των δύο υπουργών, είναι ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης με την ενοποίηση των 1.034 Καποδιστριακών δήμων του 2010, παρουσίασε εξοικονόμηση 160 εκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια η αποσάθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, έγινε για ένα ποσό το οποίο εύκολα θα μπορούσε να καλυφθεί από αλλού. Ταυτόχρονα η εφαρμογή του Καλλικράτη έχει οδηγήσει στην κατάργηση 4.000 νομικών προσώπων των δήμων. Αναφέρθηκε επίσης ότι η συνολική συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας (με άλλα λόγια η μείωση των κονδυλίων προς τους δήμους λόγω μνημονίου) για τα έτη 2010 και 2011 ανήρθε στο ποσό των 1,4 δις ευρώ.

Ας ξεφύγουμε όμως από τους αριθμούς. Ήδη ένας σημαντικός αριθμός ΟΤΑ παρουσιάζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Είναι το πρόβλημα που θα βρουν μπροστά τους όσοι ακόμα παραμένουν εύρωστοι. Χωρίς πολιτικό όραμα για την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας αλλά με μια επιχειρηματική προσέγγιση του θεσμού, ένας σημαντικό μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Χρεοκοπία της οποίας το αντίκτυπο θα δούμε στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (βλέπε καθαριότητα), στις κοινωνικές υπηρεσίες (βλέπε Βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΑΠΗ κλπ) αλλά και στον τομέα του πολιτισμού. Οι ελάχιστοι δήμοι πλέον (ελέω Καλλικράτη) εισέρχονται στην πιο δύσκολη φάση τους για τα τελευταία 100 χρόνια.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου προβλεπόταν να παρουσιαστεί από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση η οριστικοποιημένη αποτύπωση των χρεών και του δανεισμού των ΟΤΑ καθώς επίσης και το πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο θα εξασφαλίσει για το σύνολο των δήμων τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και η εξειδίκευση των ΟΤΑ που θα πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς εξυγίανσης (βλέπε επιτήρησης).

Δυστυχώς για τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης τα χειρότερα έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: