Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Στη κόψη του ξυραφιού οι παιδικοί σταθμοί

ΨΗΦΙΣΜΑ 2/6/2011 ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ – ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ

Εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που φιλοξενούνται και φοιτούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Δάφνης – Υμηττού το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε και ταυτόχρονα εκφράζουμε τη συνεχώς αυξανόμενη αγωνία και ανησυχία μας, καθώς διαπιστώνουμε ότι οι βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν και χάνουν όλο και περισσότερο τον αμιγώς παιδαγωγικό τους χαρακτήρα. Εχουν μετατραπεί σε χώρους παιδοφύλαξης και μόνο. Οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, τα υπεράριθμα παιδιά στα τμήματα, η άρνηση των προμηθευτών να εφοδιάσουν τους παιδικούς σταθμούς με τα απολύτως αναγκαία τρόφιμα και πετρέλαιο, ακόμη και γραφική ύλη δημιουργούν κλίμα καθημερινής ανασφάλειας τόσο σ΄ εμάς τους γονείς όσο και στους εργαζόμενους, αλλά πολύ περισσότερο στα παιδιά μας. Παρατηρούμε λοιπόν μια αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και ένα Δήμο που αδυνατεί να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες των δημοτών.
Η κατάσταση αυτή συναρτάται άμεσα με την έλλειψη επαρκούς και εξειδικευμένου παιδαγωγικού προσωπικού.

Γι΄ αυτό ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ και ΖΗΤΑΜΕ:

1) Την πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού. Η συνεχής εναλλαγή προσώπων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει δυσμενείς συνέπειες στην προσαρμοστικότητα των παιδιών και στην ορθή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ οι παιδικοί σταθμοί να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους και να ανακτήσουν τον ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ τους ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ επίσης και ΖΗΤΑΜΕ:
2) ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΟΛΩΝ των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης που έχουν με το Δήμο, ώστε να επανέλθει η, κατά το δυνατόν, εύρυθμη λειτουργία των σταθμών.
3) Το κάθε τμήμα να έχει το πολύ 25 παιδιά, που θα αντιστοιχούν σε 1 βρεφονηπιοκόμο Τ.Ε και 1 βοηθό Δ.Ε και οι εγγραφές να γίνονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε σταθμού (Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο κάθε παιδί πρέπει να αντιστοιχούν 4 τ.μ, ενώ εδώ το ελάχιστο όριο είναι 1,75 τ.μ ανά παιδί).
4) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ και ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ των παιδιών και των συνοδών τους και ειδικότερα να γίνει αποτελεσματική ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΩΝ, ώστε να είναι δυνατός ο σωστός έλεγχος και εποπτεία των εισερχομένων και εξερχομένων από τους σταθμούς.
5) Να τηρούνται οι στοιχειώδεις αρχές υγιεινής και ασφάλειας των παιδικών σταθμών.
6) ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ με περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, όπως φρούτα, ψάρι και όσπρια.
7) ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΡΟΦΕΙΩΝ, ειδικά οι μονογονεϊκές, διαζευγμένες και πολύτεκνες οικογένειες.
8) Να εξοπλιστούν ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ με σύγχρονα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ και ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.
9) Να συνεχιστεί η καθιερωμένη στον πρώην Δήμο Υμηττού «ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΓΝΙΟΥ ΕΚΜΑΘΗΣΗ» της ΑΓΓΛΙΚΗΣ ή ΑΛΛΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ και η εκγύμναση των παιδιών και να επεκταθεί σε όλους τους παιδικούς σταθμούς του ενοποιημένου Δήμου.
10) Να αυξηθούν τα ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (Κ.Δ.ΑΠ), καθώς αυτά που υπάρχουν (1 στον Υμηττό και 1 στη Δάφνη) δεν επαρκούν, στα οποία θα μπορούν να προσέρχονται τα παιδιά τις ελεύθερες ώρες τους ΔΩΡΕΑΝ για τις εκτός των σταθμών δημιουργικές δραστηριότητες και ενασχολήσεις (θέατρο, ζωγραφική, χορό κ.λ.π).
11) Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να θεσμοθετηθούν και καθιερωθούν με επιμέλεια και δαπάνη του Δήμου ειδικά ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ και του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ από εξειδικευμένους επιστήμονες αναφορικά με την ανατροφή και ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καθώς και ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ.
12) Να συγκροτηθεί από το Δήμο ΟΜΑΔΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (όπως παιδοψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές κ.λ.π). Η ομάδα αυτή θα εξετάζει τα παιδιά σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και οι γονείς θα μπορούν ν΄ απευθύνονται σ΄ αυτούς όσες φορές κριθεί απαραίτητο και αναγκαίο.
13 )Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να προμηθευτεί ο Δήμος ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, τα οποία, κατά τα πρότυπα λειτουργίας των δημοτικών συγκοινωνιών, θα μεταφέρουν τα παιδιά από και προς τους παιδικούς σταθμούς.
ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ επίσης
14) Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ των παιδικών σταθμών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων γονέων ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Τέλος, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΜΕ ΤΡΟΦΕΙΑ για το μήνα Μάϊο 2011 ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ μέχρι να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών και η διανομή του συσσιτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: