Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ #2


Δεν έχει κλείσει ένας χρόνος εφαρμογής της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης ή αλλιώς Καλλικράτης όπως είναι γνωστή και τα προβλήματα έχουν οδηγήσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε οριακή κατάσταση. Ενενήντα περίπου χρόνια μετά την μεταρρύθμιση του Βενιζέλου με την οποία ιδρύθηκαν 10.000 δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα, ζούμε την λειτουργική, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι δήμοι στα χέρια των ιδιωτών. Με το άρθρο 61 του Ν. 3979/2011, «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και άλλες διατάξεις», δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ 1ου βαθμού για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας. Με άλλα λόγια οι δημοτικές αρχές έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν στην εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και άλλων αυτοδιοικητικών υπηρεσιών. Ήδη μια σειρά δήμων περιφερειακά (Λέσβου, Νάξου κλπ), στην περιφέρεια του Ν. Θεσσαλονίκης (Χαλκηδόνας, Λαγκαδά κλπ) αλλά και στην Αττική (Κερατσινίου) προχωρούν στη σύναψη συμβάσεων. Με αυτό τον τρόπο αρχίζει να εκφυλίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Άμεση ήταν η αντίδραση της ΠΟΕ ΟΤΑ η οποία κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών για την κατάργηση του άρθρου 61 και τον προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση η ομοσπονδία θα προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οι δήμοι ως μηχανισμός καταστολής. Σταδιακά όχι μόνο εξαφανίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ταυτόχρονα αρχίζει να μετατρέπεται και σε μηχανισμό καταστολής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι συνεργάτες του δημάρχου Καμίνη, επαναφέρουν υπογείως το ζήτημα της οπλοφορίας του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας και τη μετατροπή της σε μηχανισμό καταστολής. Στον καιρό του μνημονίου αντί οι δήμοι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία θεσμών αλληλεγγύης και ανταλλακτικής οικονομίας, πράγμα το οποίο θα δικαίωνε την αποστολή τους, αναλαμβάνουν ρόλο κοινωνικής καταστολής.
Οι δήμοι να πουλήσουν τα ασημικά! Με εγκύκλιο που απέστειλε στους δήμους ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Φ. Σαχινίδης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012, τους καλεί ούτε λίγο ούτε πολύ να χρησιμοποιήσουν ότι μετρητά, ομόλογα ή μετοχές διαθέτουν καθώς και να εκποιήσουν ότι άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν στην κατοχή τους έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά και να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κυβερνά αλλά αδυνατεί να αναλάβει και ένα στοιχειώδη διαχειριστικό ρόλο. Το επόμενο χρονικό διάστημα δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα πτώχευσης δήμων ή ένταξής τους σε καθεστώς οικονομικής επίβλεψης.
Οι δήμοι σε αδυναμία. Τα χέρια ψηλά σηκώνουν οι δήμοι φέτος και δηλώνουν ότι αδυνατούν να δεχτούν όλους τους μικρούς μαθητές από την 1η Σεπτέμβρη στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς οι οποίοι είναι στην ευθύνη τους. Από τη μια μεριά τα προβλήματα υποδομής (αδυναμία πρόσληψης προσωπικού, ανεπάρκεια κτηριακών και άλλων υποδομών) από την άλλη η αυξημένη προσέλευση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς γονέων οι οποίοι βλέπουν δραστικές περικοπές στο οικογενειακό τους εισόδημα, οδηγούν στους δήμους χιλιάδες παιδιά και εκτός σταθμών πολλά από αυτά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιφέρειας Θεσσαλονίκης όπου σε δήμους ξεπέρασε ακόμη και το 40% το ποσοστό των παιδιών που αποκλείονται από αυτούς. Το όλο κλίμα έρχεται να επιδεινώσει και το αυξημένο κόστος των τροφείων τα οποία κάποιες φορές, όπως στο δήμο Θεσσαλονίκης του «αριστερού» κυρίου Μπουτάρη, ανέρχεται στα 1.600 ευρώ ετησίως.
Αχτίδα αισιοδοξίας. Σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα που κυριαρχεί στην τοπική αυτοδιοίκηση μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας δίνει το πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπεται να ξεκινήσει ο δήμος Τήνου από τον ερχόμενο Οκτώβρη. Σύμφωνα με αυτό θα προχωρήσει στο διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) στην πηγή (κατοικίες) αλλά το κυριότερο θα προβεί στη λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος για την κομποστοποίηση οργανικών κατάλοιπων. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεισφέρει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 60% (72 τόνοι) και θα αποδώσει περίπου 17 τόνους κομπόστ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό του εδάφους. Θα έχει δε διάρκεια 4 ετών και θα αφορά σε περίπου 100 νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: