Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

"Μαθήματα Αλληλεγγύης" στον Υμηττό

Πρόσφορο έδαφος και στον Υμηττό βρήκε η από διετίας πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ για την λειτουργία των "Μαθημάτων Αλληλεγγύης".

Έτσι από την Παρασκευή 9/3 ξεκίνησαν φροντιστηριακά μαθήματα στο 1ο Λύκειο Υμηττού στο οποίο και θα πρέπει να απευθύνονται οι γονείς που ενδιαφέρονται για πληροφορίες.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας για την πλαισίωση των "Μαθημάτων Αλληλεγγύης" :

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται σε όλους φανερό ότι η κοινωνία βρίσκεται σε μία πρωτόγνωρη δοκιμασία. Το επίπεδο ζωής όλων, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων, μαθητών, γονιών, σε όλους τους τομείς είναι σε κατακόρυφη πτώση.
Οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους και οι πολίτες σε κάθε συνοικία αναζητούν διεξόδους αντίστασης και ανατροπής αυτής της καταστροφικής πορείας για τη χώρα.
Η ΕΛΜΕ την προηγούμενη χρονιά πήρε την πρωτοβουλία των "Μαθημάτων Αλληλεγγύης", δημιουργώντας στην πράξη ένα νέο πρωτόγνωρο θεσμό συλλογικής αντίστασης και στήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους.
Με 30 εθελοντές καθηγητές και συμμετοχή πάνω από 100 μαθητών, δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα κοινωνικής δικτύωσης αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε σε 6 σχολικές μονάδες, αναπτύσσοντας νέες σχέσεις των εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας άλλες διαστάσεις στο έργο του εκπαιδευτικού αλλά και άλλους ορίζοντες δράσης για το συνδικαλιστικό κίνημα.
Τώρα, στηριγμένοι στην περσινή εμπειρία, έχουμε το ηθικό "χρέος" να δυναμώσουμε αυτή τη δράση σε ακόμα πιο δύσκολες κοινωνικές-οικονομικές συνθήκες που κάνουν αυτά τα μαθήματα για τους μαθητές μας άμεση ανάγκη επιβίωσης.
Ταυτόχρονα, μπορούμε να στοχεύουμε περισσότερα σχολεία σε κάθε δήμο να γίνουν κέντρα των μαθημάτων και να συνδεθούμε ακόμα καλύτερα και με τα σχολεία και τη συνοικία, πλαταίνοντας τις δράσεις αλληλεγγύης.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση της αλληλεγγύης στα χέρια τους, δημιουργώντας πυρήνες αντίστασης και κοινωνικής συνοχής στα σχολεία, ενάντια στην εξαθλίωση και το φόβο αυτής της πολιτικής.
Κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του στην κρίση.
Έχοντας βαθιά επίγνωση ότι οι κοινωνικές αλλαγές προϋποθέτουν νέες σχέσεις, νέες αξίες, νέες συσπειρώσεις από τα κάτω, καλούμε τους συναδέλφους ν' ανταποκριθούν μαζικά σ' αυτό τον τομέα δράσης και προσφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: