Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ημέρες "Τιμισοάρας" στη Χαλκιδική

Το μακρινό 1989 στη Τιμισοάρα είχε ξεκινήσει το κίνημα το οποίο κατόρθωσε τελικά να εξαπλωθεί και να οδηγήσει σε κατάρρευση το καθεστώς Τσαουσέσκου. Σε μιά προσπάθεια αντίδρασης και κατάπνιξης του κινήματος, ο κατασταλτικός μηχανισμός του καθεστώτος είχε κινητοποιήσει τους μεταλλωρύχους από τα ορυχεία της περιοχής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν μαζικά στο κέντρο της πόλης και οπλισμένοι με σιδεροστούς και αλυσίδες επιτέθηκαν, κτυπώντας άγρια τους συγκεντρωμένους, στέλνοντας δεκάδες από αυτούς στα νοσοκομεία της πόλης.
Αυτές οι εικόνες ήρθαν στο μυαλό μας βλέποντας στις ειδήσεις όσα συνέβησαν χθες στη Χαλκιδική. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές είχαμε:

΄Αγριο ξύλο μεταξύ κατοίκων και μεταλλωρύχων στη Χαλκιδική

Ένας σοβαρά τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι στη θέση «Σκουριές» του όρους Κάκκαβος.

Σύμφωνα με τις επιτροπές αγώνα κατοίκων κατά του Χρυσού, αξιοποιώντας πληροφορίες, περίπου 40 μέλη της Επιτροπής Αγώνα βρέθηκαν από τις 7 το πρωί στο φυλάκιο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της επένδυσης της "Ελληνικός Χρυσός", κλείνοντας τον δρόμο προς το εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές και παράλληλα ενημέρωσαν την αστυνομία η οποία έκλεισε το δρόμο.

Κάτω απο αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι περίπου 400 εργαζόμενοι της Εταιρίας που εργάζονται στη Στρατωνίκ, μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά όλοι με φορτηγά στο σημείο, έσπασαν το μπλόκο της Αστυνομίας και ήρθαν αντιμέτωποι με ομάδα μελών των Επιτροπών αγώνα.

Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ των εργαζομένων και των κατοίκων με αποτέλεσμα ένας σοβαρά τραυματίας να μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ υπάρχουν κι άλλοι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής,  όλοι τους από την πλευρά των κατοίκων.

Αυτήν την στιγμή, στην περιοχή επικρατεί ηρεμία ενώ έχουν αποχωρήσει τα μέλη των επιτροπών αγώνα.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή

Ο αγώνας των κατοίκων κατά της οικολογικής καταστροφής της περιοχής κρατά εδώ και πολλά χρόνια. Η εταιρία μετέρχεται πλέον το έσχατο όπλο του τραμπουκισμού και της άγριας βίας.

Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα της Επιτροπής ενάντια στην εταιρία "Ελληνικός Χρυσός" είναι δεδομένη όσο και αναγκαία!

Αυτά προς το παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: