Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Κινητά: Ο καρκίνος σας προωθείται


Διαστάσεις επιδημίας υπάρχει κίνδυνος να λάβει στο μέλλον ο καρκίνος του εγκεφάλου για τις νεότερες γενιές εξαιτίας της χρήσης κινητού τηλεφώνου, υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι παιδιά και ενήλικοι έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα αν χρησιμοποιούν κινητό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έκθεση στην ακτινοβολία από τα κινητά, τα ασύρματα τηλέφωνα και τις ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές γενικότερα, επειδή τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα πολύ νεαρά άτομα επειδή ο εγκέφαλός τους όπως και το νευρικό τους σύστημα βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη αλλά κι επειδή το κεφαλάκι τους είναι μικρότερο και το κρανίο πιο λεπτό, με αποτέλεσμα η ακτινοβολία να διεισδύει περισσότερο μέσα στον εγκέφαλό τους.

Οι Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα από τη χρήση κινητού (φωτ. ΑΠΕ)
Εμφάνιση γλοιώματος

Τα νέα στοιχεία προέκυψαν από την ανάλυση δεδομένων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο μιας εκ των μεγαλύτερων ερευνών για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου από την έκθεση σε ακτινοβολία, με επικεφαλής τον καθηγητή Λέναρτ Χάρντελ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ορέμπρο της Σουηδίας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής Χάρντελ, «σε άτομα που άρχισαν να κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου πριν από τα 20 τους χρόνια» παρατηρήθηκε πενταπλάσια αύξηση της εμφάνισης γλοιώματος, του καρκίνου των γλοιακών κυττάρων που υποστηρίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι νέοι που έκαναν χρήση κινητού είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακουστικό νεύρωμα ή καλοήθεις όγκους του ακουστικού νεύρου που συχνά προκαλούν κώφωση.

Για να υπάρχει και μια συγκριτική εικόνα, άτομα που άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητά μετά τα 20 τους, είχαν μόνο 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα και διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακουστικό νεύρωμα.

Ο καθηγητής προειδοποιεί ότι τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν. Συνιστά τα παιδιά κάτω των 12 ετών να μην κάνουν χρήση κινητών παρά μόνο σε επείγουσες ανάγκες και οι έφηβοι να προτιμούν «hands-free» ή «bluetooth» συσκευές, καθώς και τα γραπτά μηνύματα από τις συνομιλίες.

Ο κίνδυνος αυξάνεται, επίσης, και για τους ενηλίκους που κάνουν χρήση κινητών πάνω από δέκα χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν δε, ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο ζοφερή με δεδομένο ότι για την ώρα δεν έχουμε στοιχεία για ακόμη πιο μακροχρόνια χρήση.


(Πηγές: Independent, Repubblica)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: