Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (ΚΔΑΠ) ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ;

Προβλήματα έχουν προκύψει στη λειτουργία του ΚΔΑΠ στον Δήμο μας. Η Δημοτική Αρχή όχι μόνο αρνείται να αναλάβει τη συνέχιση του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά προχωρά και στην απόλυση των τριών απο τους τέσσερις εργαζόμενους σε αυτό. Λειτουργώντας ως επιχείρηση νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, θεωρεί σημαντικότερη την οικονομική επιβάρυνση του συγκεκριμένου προγράμματος απο την στήριξη μιας κοινωνικής πολιτικής, λες και ο Δήμος δεν είναι οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κοινωνική ευαισθησία, αλλά πολυεθνική εταιρεία. Παραθέτουμε το κείμενο των γονέων των παιδιών που απασχολούνται στον ΚΔΑΠ και υποσχόμαστε να επανέλθουμε.

Εμείς, οι περισσότεροι απο ογδόντα γονείς, κάτοικοι και δημότες Υμηττού, που τα τελευταία έξι χρόνια είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να βιώσουμε στα παιδιά μας την ευεργετική επίδραση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης στην ανάπτυξή τους, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται σήμερα απο τη Δημοτική Αρχή Υμηττού η λειτουργία του ΚΔΑΠ, τα παιδιά, οι εκπαιδευτές τους αλλά και εμείς οι οικογένειές τους.
Είναι γνωστό, ότι ήδη απο το 2003, δομές όπως αυτές των ΚΔΑΠ, των Βρεφονηπιακών Σταθμών, των Κέντρων Ημερήσιας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και η Κοινωνική Υπηρεσία, λειτούργησαν αρχικά με τη στήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με την υποχρέωση όμως στη συνέχεια, να χρηματοδοτηθούν απο εθνικούς πόρους. Σήμερα, η πολιτεία μειώνει αυθαίρετα τις χρηματοδοτήσεις-που σημειωτέον συνεχίζουν μέχρι του 2013 να προέχονται απο το 4ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα- αλλάζει το σύστημα διαχείρισης και το σύστημα προσδιορισμού των διακαιούχων, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των δικαιούχων αλλά και του ύψους των χρηματοδοτήσεων που διακαιούνται.
Ο Δήμος Υμηττού απο την πλευρά του, αποφασίζει να κοινοποιήσει το νέο καθεστώς στους Δημότες του στα μέσα Ιουλίου. Τότε για πρώτη φορά μαθαίνουμε ότι δικαιούχοι του προγράμματος δεν θα είναι πλέον οι Δήμοι αλλά οι μητέρες, οι οποίες σύμφωνα με κάποια κριτήρια θα δικαιούνταν ή όχι την παροχή κουπονιών απο τον οργανισμό Εργατικής Εστίας. Απορρίπτονταν οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες με μόνο μέλος τον πατέρα, οι μητέρες που το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνούσε τα 25.000 ευρώ το χρόνο (δηλαδή τα 2.000 ευρώ το μήνα!) και φυσικά όσες μητέρες είτε δεν απασχολούνται είτε απασχολούνται αλλά δεν φαίνεται η απασχόλησή τους.
Αποτέλεσμα απο τις αρχικές 42 αιτήσεις που έγιναν απο μητέρες του ΚΔΑΠ Υμηττού στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας να απορριφθούν οι 37! Ύστερα απο αυτή την εξέλιξη ο Δήμος Υμηττού με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα στον Αύγουστο, αρχικά αποφάσισε την κατάργηση του ΚΔΑΠ ενημερώνοντας του εργαζόμενους εκπαιδευτικούς μόλις τρεις μέρες πριν το οριστικό κλείσιμο. Στη συνέχεια και μετά απο διαμαρτυρία ομάδας γονιών στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αυγούστου αποφάσισε την παράταση λειτουργίας για ενάμισι μήνα. Απο την πλευρά της η πολιτεία, συνειδητοποιώντας ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις δεν μειώνει απλώς τους δικαιούχους αλλά σχεδόν τους ακυρώνει, επαναπροκήρυξε το πρόγραμμα διευρύνοντας ελαφρώς τα κριτήρια για τις δικαιούχους. Η νέα προκήρυξη λήγει στις 24 Οκτωβρίου ενώ ο τελικός κατάλογος των ωφελουμένων θα δημοσιοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2008.
Γνωρίζοντας αυτές τις εξελίξεις και τη νέα προκηρυξη, οι γονείς του ΚΔΑΠ που είτε δικαιούμαστε είτε όχι την επιδότηση της Εργατικής Εστίας, επιδιώξαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο κο Ζούπα. Ο ίδιος αρχικά είχε δεσμευτεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Αυγούστου για αυτήν τη συνάντηση και μάλιστα με συγκεκριμένη ημερομηνία που είχε οριστεί μεταξύ των ημερομηνιών 19-22 Σεπτεμβρίου αλλά μέχρι σήμερα έχει αναβάλει ή μεταθέσει το ραντεβού τουλάχιστον πέντε φορές.
Κατά συνέπεια και εφόσον οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στις 15 Οκτωβρίου, αποφεύγεται εμμέσως πλην σαφώς, το να διασφαλιστεί η λειτουργία του ΚΔΑΠ τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία έγκρισης ή μη των επωφελούμενων μητέρων απο τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Αυτόματα δηλαδή αναιρείται η απόφαση που είχε παρθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Αυγούστου, δηλαδή το ΚΔΑΠ να λειτουργήσει μέχρι να ολοκληρωθείη διαδικασία απο τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία υπεύθυνη ενημέρωση ούτε προς τους γονείς, ούτε προς τους εκπαιδευτικούς για το τι πρόκειται να γίνει. Γι΄αυτό κι εμείς κοινοποιούμε το πρόβλημα στους πολίτες του Υμηττού, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και στον ίδιο το Δήμαρχο και ρωτάμε:
* Πρόκειται να κλείσει το ΚΔΑΠ στις 15 Οκτωβρίου ακολουθώντας τη λήξη των συμβάσεων των εκπαιδευτικών;
* Τι θα γίνει με τις μητέρες για τις οποίες έχει ήδη εγκριθεί η επιδότησή τους απο την Εργατική Εστία και για όσες ακόμη πρόκειται να εγκριθεί η αίτησή τους στη νέα προκήρυξη. Σε ποια δομή θα εξυπηρετηθούν εφόσον το ΚΔΑΠ Υμηττού σταματήσει τη λειτουργία του;
* Ποιός είναι ο σημερινός προϋπολογισμός του ΚΔΑΠ ύστερα και απο την αποχώρηση ενός μέλους του προσωπικού και τελικά ποιο είναι το ποσό το οποίο μπορεί να διαθέσει ο Δήμος Υμηττού σε ετήσια βάση έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στις επωφελούμενες και οι οικογένειες οι οποίες χρειάζονται τη λειτουργία του ΚΔΑΠ αλλά εξαιρούνται απο τα παράλογα κριτήρια που έχει θεσπίσει η πολιτεία;

Ζητάμε απο τον Δήμο Υμηττού:

* τη συνέχιση της λειτουγίας του ΚΔΑΠ, τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη, με την αξιοποίηση των κουπονιών που θα λάβουν κάποιες μητέρες συν της χρηματοδότησης του Δήμου.
* τη διατήρηση των θέσεων των εργαζομένων του ΚΔΑΠ, ως μόνιμο προσωπικό.
* την περαιτέρω αποφυγή ανάλογης αντιμετώπισης προς τις άλλες προνοιακές δομές του Δήμου (Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κοινωνική Μέριμνα).
Εμείς, οι γονείς των παιδιών του Κέντρου Δημιουργικής Απσχόλησης δεν θέλουμε να βρεθούμε για μια ακόμη φορά παθητικοί αποδέκτες παράλογων αποφάσεων και πρακτικών που πλήττουν εμάς και τις οικογένειές μας. Θέλουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να αγωνιστούμε απο κοινού με το Δήμο Υμηττού, τους άλλους Δήμους και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, έτσι ώστε οι κοινωνικές δομές που έχουν κριθεί απαραίτητες να διατηρηθούν και να επεκταθούν καλύπτοντας χωρίς διακρίσεις όσους πολίτες έχουν την ανάγκη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: