Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Επανήλθαμε.
Και βρισκόμαστε ξανά εδώ στα ίδια λημέρια ή μάλλον στα κοινά πλέον λημέρια με τη Δάφνη ένεκα του Καλλικράτη.
Και βρισκόμαστε εδώ δυο μήνες πριν τις εκλογές σε ένα αρκετά θολό Αυτοδιοικητικό τοπίο, με τις περισσότερες των παρατάξεων να μην έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους.
Και συνεχίζουμε ως "Σχεδία στον Υμηττό και στη Δάφνη" πλέον, αυτή τη φορά με μια ερώτηση προς το Δημ. Συμβούλιο του Υμηττού για το καθεστώς των διαφημιστικών πινακίδων.
Καλή συνέχεια σε όλους.

ΘΕΜΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ


Ως γνωστόν τους τελευταίους μήνες Δήμοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία αποκαθήλωσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Τούτο συμβαίνει όχι μόνο γιατί η μαζική εγκατάστασή τους υποβαθμίζει αισθητικά αλλά και ουσιαστικά το επίπεδο διαβίωσης σε αυτούς, όχι μόνο γιατί είναι υπαίτιες για πλείστα όσα ατυχήματα, κάποια εκ των οποίων είναι και θανατηφόρα, αλλά και γιατί με μια σειρά αποφάσεων έχει κριθεί ως παράνομη η εγκατάστασή τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2007 οι υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες έχουν κριθεί υπαίτιες για 300 ατυχήματα, 8 των οποίων ήταν θανατηφόρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 2696/1999 (Κ.Ο.Κ.) απαγορεύεται ρητά η εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο. Επίσης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας 909 και 910 όχι μόνο απαγορεύεται η εγκατάστασή τους στους δρόμους, αλλά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποχρεώνει τους Δήμους να τις αφαιρέσουν ενώ στην περίπτωση που δεν το κάνουν, καλείται το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αφαίρεση αυτή.
Στα ανωτέρω συμφωνεί και το Γ΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την 323/2008 γνωμοδότησή του.

Ακόμη πιο πρόσφατα (7/9/10) κατά την παράδοση του Υπουργείου Υποδομών από τον Ν. Σηφουνάκη στον Σ. Βούγια, αναφέρθηκε ότι προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων όχι μόνο από δρόμους αλλά ακόμα και από ιδιωτικούς χώρους, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε να έχει δώσει το πράσινο φως γι’ αυτό.

Στο συνημμένο της ερώτησης που υποβάλλουμε φαίνονται ενδεικτικά οκτώ τέτοιες υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, διάσπαρτες σε όλο το χώρο του Δήμου Υμηττού.

Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε:
1. Έχει γίνει έλεγχος από την Δημοτική Αρχή για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων πινακίδων;
2. Υπάρχουν νόμιμες άδειες και για πόσες από αυτές;
3. Προτίθεται η Δημοτική Αρχή να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δράση για την απομάκρυνση των πινακίδων αυτών προτού γίνουν υπαίτιες κάποιου τροχαίου ατυχήματος;


Για κάθε περαιτέρω πληροφόρηση είμαστε στη διάθεσή σας, ευελπιστώντας ότι η ερώτησή μας θα ευαισθητοποιήσει την Δημοτική Αρχή.

Για το περιοδικό ΄Σχεδία στον Υμηττό’
Γιάννης Ζούγλης
Θανάσης Παρτάλης
Κων/νος Σαμάντης


Δεν υπάρχουν σχόλια: