Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ερώτηση της ΣΧΕΔίΑΣ για την ΠΥΡΚΑΛ

ΥΜΗΤΤΟΣ 16/3/11

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ
ΥΠΟΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:ΜΕΛΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΥΡΚΑΛ

Από 1/1/11 και σε εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» ο Δήμος Υμηττού έχει ενοποιηθεί πλέον με τον Δήμο Δάφνης.

Ένα από τα σημαντικότερα όσο και παλαιότερα αιτήματα των κατοίκων του πρώην Δήμου Υμηττού, ήταν η διεκδίκηση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ (ΕΑΣ πλέον) ως χώρου υψηλού πρασίνου και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. Για το σκοπό αυτό και ύστερα από κινητοποιήσεις των κατοίκων, είχε συσταθεί από την τελευταία δημοτική αρχή του Δήμου Υμηττού 12μελής επιτροπή η οποία είχε ως σκοπό την προώθηση του αιτήματος της διεκδίκησης, τη συνεργασία με νομικούς και άλλους φορείς αλλά και την ενημέρωση των δημοτών.


Στον ενιαίο πλέον Δήμο Δάφνης-Υμηττού θεωρούμε αυτονόητη την υιοθέτηση του αιτήματος και από τη νέα δημοτική αρχή.
Πρόσφατες είναι οι εξελίξεις οι οποίες αφορούν στους ελάχιστους πλέον ελεύθερους χώρους του λεκανοπεδίου. Η δυσάρεστη εξέλιξη στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έδειξε ότι οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου όχι μόνο έμειναν στα χαρτιά αλλά προωθείται, με αφορμή το Μνημόνιο και η πλήρης οικοπεδοποίησή του. Αντίστοιχος κίνδυνος υπάρχει και για τα 160 περίπου στρέμματα του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΕΑ (15/3/11) ξεκαθαρίζεται ότι η συγκεκριμένη έκταση προορίζεται, όχι μόνο προς οικοδόμηση, αλλά και προς διαμόρφωση του χώρου ως χώρου διασκέδασης τύπου Ψυρρή, Γκάζι ή κάτι ανάλογου.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πόσο απαραίτητη είναι η μετατροπή του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ σε πάρκο ή το πόσο δραματικά θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στην περιοχή από τη λειτουργία του ως χώρου πολυδιασκέδασης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα προβλήματα της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της στάθμευσης, της ηχορύπανσης, της εγκληματικότητας (βλέπε νυχτερινή προστασία). Στις πρόσφατες εκλογές η εκλεγείσα δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί για τη σύνταξη πολεοδομικής μελέτης με σκοπό την ένταξη της ΠΥΡΚΑΛ στο σχέδιο πόλεως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο της οικοπεδοποίησής της.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε:

1. Αποτελεί η διεκδίκηση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ ως πάρκου υψηλού πρασίνου ύψιστη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή του Δήμου Δάφνης-Υμηττού;
2. Έχει αναληφθεί από τη μεριά σας κάποια πρωτοβουλία έως σήμερα στην κατεύθυνση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων;
3. Με δεδομένο την αντίστοιχη εμπειρία από το πάρκο του Ελληνικού έχει φανεί ότι η προώθηση τοπικών αιτημάτων πρέπει να αναλαμβάνεται από την δημοτική αρχή της τοπικής κοινωνίας ταυτόχρονα όμως χρειάζεται και η όσο το δυνατόν μαζικότερη κινητοποίηση των κατοίκων. Χωρίς αυτούς τους δύο απαραίτητους όρους η κεντρική εξουσία αδιαφορεί στα όποια αιτήματα. Σκοπεύει η δημοτική αρχή του Δήμου μας να προβεί σε συνελεύσεις ενημέρωσης των κατοίκων και δημοτών της περιοχής; Είναι στα σχέδιά της η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ώστε να επιτευχθεί η υιοθέτηση της διεκδίκησης της ΠΥΡΚΑΛ από τους κατοίκους;

Πιστεύουμε ότι το ζήτημα της ΠΥΡΚΑΛ έχει μπει στην τελική ευθεία και για το λόγο αυτό η δραστηριοποίησή μας θα πρέπει να είναι έντονη και επίμονη.

Για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή βοήθεια είμαστε στη διάθεσή σας.

Για το περιοδικό ΄Σχεδία στον Υμηττό’

Δεν υπάρχουν σχόλια: