Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ #1


Α. Καλλικράτης.
Δεν σταματούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης από την εφαρμογή του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη ή Καλλικράτη όπως τον ξέρουμε καλύτερα. Για το σκοπό αυτό ο Χάρης Καστανίδης με τη βοήθεια του Πάρη Κουκουλόπουλου προσπαθούν να εξομαλύνουν τα προβλήματα αυτά τα οποία έχουν οδηγήσει σε μια σειρά δυσλειτουργιών στους δήμους. Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι στο άμεσα επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στον εκλογικό νόμο και τα δημοψηφίσματα. Μένει να δούμε πόσο άμεσο θα είναι το χρονικό διάστημα αυτό, πόσο αναλογικός θα είναι ο εκλογικός νόμος και πόσο δεσμευτικά και λειτουργικά θα είναι τα δημοψηφίσματα. Εκπλήξεις πάντως δεν αναμένονται.


Β. Μισθολογικά.
Στην αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων στο δημόσιο από την 1η Ιουλίου μέχρι τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου προβλέπει η τροποποίηση του Υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου στον εφαρμοστικό νόμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναβάλλονται όλες οι μισθολογικές αυξήσεις που συνοδεύουν την «ωρίμανση» δηλ. την αλλαγή του μισθολογικού κλιμακίου. Επίσης προς Σεπτέμβριο – Οκτώβριο παραπέμφθηκε η ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου η οποία θα καθορίζει το μισθολόγιο των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ετοιμάζονται να εισπράξουν την μνημονιακή λογική.
Γ. Παιδικοί Σταθμοί.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς των δήμων. Όλο και περισσότεροι γονείς στρέφονται στις δημοτικές υπηρεσίες μιας και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν περιοριστεί ασφυκτικά. Ταυτόχρονα όμως παρατηρείται αδυναμία υποδοχής των παιδιών αυτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον Δήμο Αθηναίων ένα στα πέντε παιδιά αναμένεται να μείνει εκτός παιδικών σταθμών. Συγκεκριμένα στους 87 παιδικούς σταθμούς του δήμου από τις 6.807 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, μπορούν να ικανοποιηθούν οι 5.402. με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρατηρείται σε Σεπόλια, Κάτω Πατήσια και Πλατεία Αττικής, όπου από τις 1.420 αιτήσεις οι διαθέσιμες θέσεις είναι 918. Επίσης μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς μιας και το 1/3 είναι συμβασιούχοι. Αντί όμως οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μιας και αυτοί ικανοποιούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου, προσανατολίζονται στην πρόσληψη συμβασιούχων με ευρωπαϊκά προγράμματα, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και σε πεντάμηνες συμβάσεις ώστε η νέα αυτή γενιά συμβασιούχων, να μην μπορεί να διεκδικήσει τη μονιμότητά τους. Νέα γενιά εργασιακών ομήρων γεννιέται!!!
Δ. Καταργήσεις σχολείων.
Μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στους δήμους, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία, από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις γυμνασίων και λυκείων. Παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στο Υπουργείο Παιδείας κυριαρχεί η λογική της περικοπής των κονδυλίων αδιαφορώντας για το αν αυτό θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Δήμο Ιλίου στον οποίο κατοικούν 30.000 δημότες καταργείται το 8ο Γυμνάσιο. Στην περιοχή του μάλιστα δεν λειτουργεί άλλο γυμνάσιο και οι μαθητές του θα αναγκαστούν να φοιτήσουν μακριά από την περιοχή τους. Ψιλά γράμματα για την Χριστοφιλοπούλου και τη Διαμαντοπούλου
Ε. Καθαριότητα.
Η τεράστια οικονομική στενότητα στην οποία έχουν περιέλθει πλέον οι δήμοι έχει οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο της δυσλειτουργίας του τομέα καθαριότητας. Με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να αδυνατούν όχι μόνο να καταβάλουν έγκαιρα τους μισθούς των εργαζομένων σ’ αυτούς αλλά ακόμη και τον εφοδιασμό των οχημάτων με καύσιμα, οι σωροί των σκουπιδιών τους οποίους μέχρι τώρα βλέπαμε κυρίως στον Δήμο Πειραιά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλους τους δήμους της χώρας. Με δεδομένο ότι η οικονομική ευχέρεια των δήμων δεν προβλέπεται, εξαιτίας του Καλλικράτη, να καλυτερεύσει το επόμενο χρονικό διάστημα, οι κυβερνώντες φαίνεται ότι προσπαθούν να μας κάνουν να συνηθίσουμε να ζούμε μέσα στα σκουπίδια. Ως πότε όμως;
ΣΤ. ΠΟΕ ΟΤΑ
Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση τόσο στις απεργίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ όσο και στις συγκεντρώσεις στην Πλατεία Συντάγματος. Τα πλείστα όσα εργασιακά μισθολογικά και ασφαλιστικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους δήμους εξαιτίας του μνημονίου έχουν οδηγήσει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αυτούς. Όμως ακόμη περισσότερο η ΠΟΕ ΟΤΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «θα αγωνιστεί ενάντια στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της ΕΣΔΚΝΑ για την 25ετή ανάθεση σε ιδιώτες των μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής». Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα αφήσουν έξω και τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνουν «αποφασισμένοι να προστατεύσουν με κάθε τρόπο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας του προσωπικού που απασχολείται στην ΕΣΔΚΝΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: