Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Δήμαρχος Πεντέλης : Καμία σχέση με Αυτοδιοίκηση όσοι έκαναν τον «Καλλικράτη 2»

Επιστολή με πολλούς αποδέκτες*, και στόχο την «τρόικα» του υπουργείου Εσωτερικών, απέστειλε ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, όπου αναφερόμενος στον «Καλλικράτη 2», τον οποίο μελέτησε η δημοτική Αρχή, σημειώνει: «Από τη μελέτη διαπιστώσαμε ότι η προσέγγιση και η προσπάθεια επίλυσης των αυτοδιοικητικών θεμάτων στο Σχέδιο Νόμου, έχει γίνει βεβιασμένα και με προχειρότητα από ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν εμπειρία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα».

Και λίγο παρακάτω στην επιστολή του, «οι συντάκτες του σχεδίου νόμου δεν έχουν αίσθηση των δυσκολιών και των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στο αιρετό στελεχιακό δυναμικό διοίκησης των καλλικρατικών Δήμων που προέρχονται από συνενώσεις και προχωρούν σε εισήγηση περιορισμού των στελεχών της διοίκησης και των ελάχιστων έως ανύπαρκτων αμοιβών τους καθιστώντας έτσι την Αυτοδιοίκηση ως έναν εθελοντικό φορέα εξουσίας περιορισμένων γνώσεων και δυνατοτήτων».

Όπως, μάλιστα, σημειώνει, «από το σχέδιο νόμου προκύπτει αβίαστα ότι η σκέψη της καλλικρατικής Μεταρρύθμισης για δημιουργία Δήμων- Κυβερνείων με αυξημένες και τελεσίδικες αρμοδιότητες με μεγάλες διοικητικές δυνατότητες και ανεξαρτησία χάραξης στρατηγικής στη Ζώνη Ευθύνης των ΟΤΑ ήταν και παραμένει όνειρο».

Τα αρνητικά του «Καλλικράτη 2»
Σύμφωνα με το δήμαρχο Πεντέλης:

α. Καταργείται η αποκέντρωση, αφού με αυτό επιδιώκεται ο πλήρης συγκεντρωτισμός και ο καθολικός έλεγχος της λειτουργίας των ανεξάρτητων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

β. Καταργείται σε πολλά θέματα η αιρετή αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Α΄ και Β΄ βαθμού με την ανάδειξη του ρόλου του διορισμένου γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

γ. Παραμένουν σε πλήρη έλεγχο από την κεντρική εξουσία οι χωροταξικοί σχεδιασμοί στις Ζώνες Ευθύνης των δήμων και τα δασικά θέματα που ταλανίζουν τους κατοίκους-δημότες των περιοχών μας τον τελευταίο μισό αιώνα.

δ. Γίνεται λόγος για ανάθεση της καθαριότητας των δήμων σε ιδιώτες, θέμα που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

ε. Από τη σχεδίαση όλου του νόμου, προκύπτει ότι μάλλον επιδιώκεται η δημιουργία ενός Σώματος αιρετών αυτοδιοικητικών αρχόντων εθελοντικής προσφοράς με ελάχιστες έως καθόλου αμοιβές για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και όχι επαγγελματιών αυτοδιοικητικών όπως η καλλικρατική διακυβέρνηση απαιτεί.

στ. Αδιανόητο το άρθρο ένα (1) του σχεδίου νόμου για την κατάργηση αριθμού αντιδημάρχων ιδίως σε καλλικρατικούς δήμους που προέρχονται από συνενώσεις άλλων δήμων, διάταξη η οποία εφόσον εφαρμοστεί θα μετατρέψει τη διοίκηση και τη λειτουργία των καλλικρατικών δήμων σε κομφούζιο.

ζ. Οι δαπάνες του προσωπικού των Κοινωφελών Επιχειρήσεων που καταργήθηκαν, εφόσον άμεσα μεταφερθούν στους δήμους χωρίς μεταβατικές διατάξεις και χρονικές διαδικασίες αποπληρωμής, θα υποθηκεύσουν την οικονομική λειτουργία των δήμων.

*Η επιστολή Στεργίου-Καψάλη απευθύνεται στους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές Β΄ Περιφέρειας Αθηνών όλων των κομμάτων, στον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, την αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά, τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, τα μέλη του δ.σ. και τον πρόεδρο και ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ Νίκο Σαράντη και το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλο.

Πηγή Αυτοδιοίκηση.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: