Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Έναρξη της Κιν. Λέσχης του ΦΟΥ με "Αναπαράσταση"

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 8.00 μμ ξεκινά η λειτουργία της κινηματογραφικής λέσχης στο Φ.Ο.Υ. για το 1ο εξάμηνο του 2012 με την προβολή της ταινίας "Αναπαράσταση" ως απόδοση τιμής στον πρόσφατα χαμένο μεγάλο Έλληνα δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Κων/νο Μπλάθρα κριτικό και Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Παραθέτουμε το εισαγωγικό κείμενο της Κιν. Λέσχης του Ομίλου:


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ Φ.Ο.Υ. Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ 2012

Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες που αρθρώνονται τον τελευταίο καιρό στο Φ.Ο.Υ. (Κέντρο βιβλίων, εργαστήρια, δράσεις αλληλεγγύης, διαλέξεις κ.λ.π.) αποφασίσαμε, μια ομάδα μελών του Ομίλου με αγάπη για τον κινηματογράφο, να επαναδραστηριοποιήσουμε την Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ.
Μαζευτήκαμε λοιπόν και συζητήσαμε έχοντας στο μυαλό μας την προηγούμενη, ανά περιόδους, λειτουργία της λέσχης, τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα καθώς και τον προβληματισμό για μια εκ θεμελίων προσέγγιση του κινηματογράφου, παίρνοντας υπ’ όψιν τόσο την παλαιότερη όσο και τη σύγχρονη ιστορία του.
Αποφασίσαμε λοιπόν να πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Να ξεκινήσουμε με την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από τα πρώτα χρόνια (1930) μέχρι λίγο πριν την δικτατορία του 1967. Καταλήξαμε όμως ότι η ενασχόληση με τη συγκεκριμένη περίοδο θα έπρεπε να ξεπερνά τους όρους μιας παραδοσιακής και λίγο πολύ ξεπερασμένης θέασης κάποιων ταινιών. Επιλέξαμε να δούμε τον ελληνικό κινηματογράφο συνυφασμένο με τη συγκυρία της κοινωνίας. Γιατί κάθε ελληνική ταινία, εκτός από το πρώτο επίπεδο θέασης, παρουσιάζει πολύ περισσότερες προτάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν, με την αισθητική, ενίοτε πρωτοποριακή, την οποία πρότειναν αλλά και την καινοτόμα τεχνική την οποία εφάρμοζαν.
Αποφασίσαμε δηλαδή να ξαναδούμε κάποιες ταινίες, παιγμένες αρκετές φορές είναι η αλήθεια, κάτω από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα το οποίο τις καθιστά σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Και όλα αυτά να τα συζητήσουμε με σκηνοθέτες, τεχνικούς, κοινωνιολόγους, εραστές της έβδομης τέχνης, μα πάνω από όλα να τα συζητήσουμε ως μέλη και φίλοι του Φ.Ο.Υ. μεταξύ μας, με σκοπό να εμπλουτίσουμε τη σινεφιλία μας και να προσεγγίσουμε το έργο των δημιουργών κάτω από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Η εναρκτήρια όσο και πειραματική προβολή μας (ημερολόγια καταστρώματος-Γ. Σεφέρης) του Δεκεμβρίου, την οποία τόσος κόσμος αγκάλιασε, μας έδωσε τη χαρά αλλά και την ενθάρρυνση να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Ξεκινάμε λοιπόν τις κοινωνικές αναφορές και τους αισθητικούς σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου (Μέρος Α΄1925-1967) με δύο μικρές εξαιρέσεις. Η πρώτη προβολή μας δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένη στον ξαφνικό χαμό του μεγάλου Έλληνα δημιουργού Θ. Αγγελόπουλου με την ταινία του Αναπαράσταση. Η δεύτερη εξαίρεση αφορά στην προβολή της ταινίας Τα κορίτσια της βροχής της Α. Δημητρίου στις 23 Απριλίου με θέμα τις μαρτυρίες γυναικών οι οποίες αγωνίστηκαν κατά της επτάχρονης δικτατορίας, μιας και η μνήμη είναι αυτή η οποία κρατά ζωντανό το παρόν.
Σας περιμένουμε λοιπόν να βρεθούμε, να παρακολουθήσουμε μαζί και να συζητήσουμε ώστε να καταστήσουμε ζωντανό σώμα την Κινηματογραφική Λέσχη του ομίλου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: