Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Χαώδης η κατάσταση σους παιδικούς σταθμούς


ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΒΥΡΩΝΑ

Περίπου 250 παιδιά μένουν εκτός

 Δεκάδες ακόμα παιδικοί σταθμοί στην Αττική σχεδιάζεται να κλείσουν

Χιλιάδες αιτήσεις παιδιών σε ολόκληρη τη χώρα απορρίφθηκαν. Υπέρογκα τροφεία που οι γονείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους. Παιδικοί σταθμοί με υπερπληθώρα παιδιών λόγω έλλειψης προσωπικού ή έλλειψη χρηματοδότησης για τη λειτουργία περισσότερων σταθμών. Στέγαση σε ενοικιαζόμενα ή ακατάλληλα κτίρια. Εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις. Γονείς που δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στους παιδικούς σταθμούς ολόκληρης της χώρας, δημιουργώντας τεράστια αδιέξοδα σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που δεν ξέρουν πού θα αφήσουν τα παιδιά τους.
Μόνο στον Βύρωνα, περίπου 250 παιδιά περίπου (50 περισσότερα από πέρυσι), θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Από τις περίπου 700 αιτήσεις, θα ικανοποιηθούν οι 450. Τα χρήματα που αναλογούν φέτος ανά νήπιο είναι 2.900 ευρώ αντί 3.400 πέρυσι, ενώ ανά βρέφος 3.700 ευρώ, αντί 4.700 ευρώ πέρυσι. Η μείωση των πόρων συνεπάγεται και την υστέρηση σε σύγχρονες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στον Βύρωνα οι αντικειμενικές ανάγκες σχεδιάζονται να καλυφθούν, είτε με μείωση των παιδιών που θα γίνουν δεκτά, είτε με πρόσληψη διμηνιτών, είτε μέσω προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΟΑΕΔ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που παιδικός σταθμός παραμένει σφραγισμένος τουλάχιστον δύο χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού (!)


Για την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται, παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίησαν χθες, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, οι οποίοι μεταξύ άλλων, απαίτησαν από τη δημοτική αρχή να παρθούν άμεσα πρακτικά μέτρα ώστε να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, κανένα παιδί να μην μείνει απ' έξω, ιδιαίτερα των ανέργων. Καμία απόλυση συμβασιούχων, ανανέωση των συμβάσεων - μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να διασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών. Οι προσκείμενες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρατάξεις καταψήφισαν τις προτάσεις αυτές, ενώ οι παρατάξεις που πρόσκειται σε ΣΥΝ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απουσίαζαν.
Τραγική κατάσταση και σε άλλες περιοχές
Αντίστοιχη κατάσταση παρουσιάζεται σε μία σειρά δήμους. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δραπετσώνα-Κερατσίνι, σχεδιάζεται το κλείσιμο περίπου των μισών παιδικών σταθμών, δηλαδή εφτά με οκτώ παιδικοί σταθμοί. Στους δήμους της Ανατολικής Αττικής σχεδιάζεται το κλείσιμο τριών παιδικών σταθμών, ενώ τρεις ακόμα εκτιμάται να κλείσουν στο Περιστέρι. Στη Δάφνη κλείνει τουλάχιστον ένας σταθμός και ένας ακόμα στου Ζωγράφου. Αντίστοιχα, στο Πέραμα, σχεδιάζεται το κλείσιμο δύο ακόμα παιδικών σταθμών.
Σε κάθε περίπτωση ο οριστικός αριθμός των παιδικών σταθμών που θα κλείσουν στους δήμους όλης της χώρας, θα εξαρτηθεί και από την τύχη του προσωπικού σε αυτούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς είναι συμβασιούχοι, των οποίων η σύμβαση έληξε ή λήγει. Ακόμη και αν επιτραπούν οι προσλήψεις, είναι αμφίβολο αν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ τον Σεπτέμβρη οπότε και ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί. Τα δεδομένα αυτά θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα στις λαϊκές οικογένειες που δεν θα έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους για να βγουν στο μεροκάματο. Η ανάγκη για διεκδίκηση δωρεάν, σύγχρονων βρεφονηπιακών σταθμών από τους γονείς είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ.

Πηγή : Ριζοσπάστης 11/7/12

Δεν υπάρχουν σχόλια: