Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Καταγγελία για τους παιδικούς σταθμούς του Βύρωνα


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γονείς, εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βύρωνα,

     Το Δ.Σ. του Νομικού  Πρόσωπου των Παιδικών Σταθμών Δήμου Βύρωνα στην συνεδρίαση του στις  27 Ιουνίου 2012 αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει στην πρόσληψη 38 εργαζόμενων  με συμβάσεις εργασίας δυο μηνών για να καλυφτούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής που υποβαθμίζει το παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα που έχουν οι παιδικοί σταθμοί και τους μετατρέπει σε παιδικά πάρκινγκ.


     Σκοπός της λειτουργίας των παιδικών σταθμών  είναι η φροντίδα και ανάπτυξη της πολύπλευρης προσωπικότητας του παιδιού και η διεύρυνση των πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων του.  Οι παιδαγωγοί στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι απλά baby sitter που φυλάνε τα παιδιά όσο οι γονείς εργάζονται. Το παιδαγωγικό τους έργο έχει ως στόχο τη σωστή και συνεχή διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας και  είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο.  Ο ρόλος των παιδαγωγών, είναι να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών σε ψυχοσυναισθηματικό, γνωστικό  και κοινωνικό τομέα.

Η  απόφαση της διοίκησης  να προσλάβει με δίμηνες συμβάσεις εργαζόμενους έρχεται σε ευθεία  αντίθεση με το χαρακτήρα των σταθμών και δεν είναι δυνατό σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο τα βρέφη και τα νήπια να αλλάζουν παιδαγωγούς κάθε δυο μήνες. Παραβιάζεται ο παιδαγωγικός και κοινωνικός χαρακτήρας των δημοτικών παιδικών σταθμών, ο κανονισμός λειτουργίας και η νομοθεσία  που θέτουν όρους και προϋποθέσεις ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία των σταθμών και η ασφάλεια και η φροντίδα των βρεφών και των νηπίων. Αναρωτιέται κανείς εάν αυτοί που πήραν αυτή την απόφαση θα ήθελαν τα δικά τους παιδία να άλλαζαν παιδαγωγό κάθε δυο μήνες.  Δυστυχώς την απόφαση αυτή την ψήφισαν και οι δημοτικές παρατάξεις –Βύρωνας Ανάπτυξη Προοπτική  και η Στάση Βύρωνα. Την καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα.

Το προσωπικό που έχει απομείνει  και εργάζεται στους Παιδικούς Σταθμούς  δεν επαρκεί. Εργάζεται  περισσότερες ώρες δυο ώρες παραπάνω την ημέρα το παιδαγωγικό προσωπικό σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, και  προσπαθεί να εξασφαλίσει μια όσο το δυνατόν καλύτερη παιδαγωγική λειτουργία των σταθμών, κάτω από όλο και πιο δύσκολες συνθήκες.  Οι αθρόες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων μόνιμου προσωπικού το οποίο δεν αντικαταστάθηκε, έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στα  παιδιά.

Στα προβλήματα αυτά η πολιτεία,  απαντά  με την πολιτική των μνημονίων. Απαγορεύει τις προσλήψεις μονίμου προσωπικού, κάνει περικοπές στην χρηματοδότηση, οδηγεί κοινωνικές δομές στην υποβάθμιση και τη διάλυση.

Η Δημοτική Αρχή έχει τις ίδιες ίσως και περισσότερες ευθύνες με την κεντρική διοίκηση γιατί όταν είχε τη δυνατότητα δεν προχώρησε στις προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Δεν απαίτησε έστω προσλήψεις συμβασιούχων ενδεκάμηνης διάρκειας για να καλυφτούν έστω και με αυτό τον τρόπο τα κενά που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις. Δε διεκδικεί την παραμονή στην εργασία των τεσσάρων συμβασιούχων ενδεκάμηνης διάρκειας για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα των σταθμών.

Αντιθέτως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους σπουδαστές μαθητείας του ΟΑΕΔ και τους σπουδαστές των ΤΕΙ που έρχονται να κάνουν την πρακτική τους για να καλύψει την έλλειψη προσωπικού και προωθεί την πρόσληψη των 38 δίμηνων συμβάσεων.

Τα προβλήματα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών δεν περιορίζονται μόνο στην έλλειψη προσωπικού. Είναι πολλά και χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν μια διαφορετική πολιτική από αυτή που ασκεί η Δημοτική Αρχή.  Δυστυχώς δέκα χρόνια τώρα και η Δημοτική  Αρχή δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε έναν επιπλέον καινούργιο παιδικό σταθμό. Εννέα μεταφέρθηκαν από την κεντρική διοίκηση εννέα παραμένουν και σήμερα και δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και να φιλοξενούν όλα τα παιδιά των πολιτών που έχουν ανάγκη. Για μια ακόμα χρονιά περίπου διακόσια παιδιά θα βρουν την πόρτα κλειστή και θα αποκλεισθούν.

 Οι ευθύνες του Δήμου είναι τεράστιες. Το πρόβλημα δεν είναι κυρίως οικονομικό, που δε δημιουργηθήκαν νέοι σταθμοί, είναι κυρίως πολιτικό. Δε βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής του Δήμου οι κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, άλλες προτεραιότητες ιεραρχεί. Τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος από το ΕΣΠΑ καθώς και τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς είναι αμφίβολο εάν διατίθενται στο σύνολό τους για τους Παιδικούς Σταθμούς. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι συχνά πυκνά οι προμηθευτές αρνούνται να φέρουν ακόμη και τρόφιμα στους σταθμούς και παρουσιάζονται προβλήματα με το πρόγραμμα σίτισης των παιδιών; Γιατί νοικιάστηκε ιδιωτικός  χώρος για Παιδικός Σταθμός  από το Δήμο στον Καρέα, δαπανήθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα,  ενώ θα μπορούσαν με τα ίδια χρήματα να γίνουν παρεμβάσεις σε κτήριο του Δήμου στον Καρέα και να λειτουργούν από πέρσι δυο παιδικοί σταθμοί χωρίς ενοίκιο; 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Εκφράζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση μας σε  αυτή την απόφαση και ζητάμε να ανακληθεί και να μην εφαρμοσθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση και μαζί με τους εργαζόμενους και τους γονείς να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού  για την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Για να μην υποβαθμιστεί  και στη συνεχεία καταρρεύσει και  κλείσει ένας τόσο χρήσιμος κοινωνικός θεσμός για την οικογένεια και την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα ζητάμε να μην απολυθούν όσοι εργάζονται με σύμβαση ενδεκάμηνης διάρκειας ώστε να μπορέσουν τη νέα χρονιά να λειτουργήσουν όλοι οι σταθμοί χωρίς προβλήματα και χωρίς να πάρουν λιγότερα παιδιά σε μια περίοδο που η εργαζόμενη οικογένεια υποφέρει από τη βάρβαρη πολιτική των περικοπών της ανέχειας και της ανεργίας. Να τηρηθούν αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών. Να γίνουν έγκαιρα οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις στο σταθμό του Καρέα ώστε να μεταστεγασθεί ο έκτος παιδικός σταθμός και να λειτουργήσει με ασφάλεια, τηρώντας όλες τις νόμιμες προδιαγραφές. Να δημιουργηθούν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε δημοτικά κτήρια, σε κάθε γειτονιά της πόλης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των πολιτών. Να καταργηθούν τα τροφεία, να ενισχυθεί η κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Εργατικός  κοινωνικός έλεγχος στην διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, των Νομικών Προσώπων και της Δημοτικής Επιχείρησης.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου και των υπηρεσιών του. Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του ανήκουν στους πολίτες και δεν πρέπει να  είναι λάφυρο στα χέρια της εκάστοτε δημοτικής ή κεντρικής εξουσίας.

Ιούλιος  2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: