Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΠΟΕ ΟΤΑ κατά της προγραμματισμένης συνάντησης ΚΕΔΕ-ΤΡΟΙΚΑΣ στις 2 Οκτωβρίου. Σε μια αγωνιστική κινητοποίηση ομάδα εργαζομένων έφραξε με σκουπίδια την είσοδο του κτηρίου στην οδό Γενναδίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΚΕΔΕ. Αποτέλεσμα ήταν να μη μπορέσει να περάσει το κλιμάκιο της Τρόικα που επρόκειτο να συναντηθεί με τις παρατάξεις (Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΠΑΣΟΚ) του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι αρχικά αποδοκίμασαν έντονα τους τροικανούς και κατόπιν τους κυνήγησαν με καφέδες και νερά με αποτέλεσμα η συνάντηση να μη γίνει. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στην ΚΕΔΕ Σπύρος Τσόκας : «Θεωρούμε πως εάν τα συλλογικά όργανα συναντούνται με την Τρόικα και διαπραγματεύονται, τότε καταργείται όχι μόνο η κυβέρνηση της χώρας, αλλά και αυτή η ίδια η εθνική ανεξαρτησία».

Τα συγκεκριμένα επεισόδια είναι ένα μικρό μέρος μόνο τη αναταραχής που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα τρία τελευταία χρόνια του μνημονίου η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους μειώθηκε κατά 60% με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει μέσα στον Αύγουστο επιπλέον περικοπές κατά 30%. Είναι αυτονόητο ότι οι μειώσεις αυτές οδηγούν με δραματικό τρόπο στην κατάρρευση της λειτουργίας των δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ταυτόχρονη αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων  να είναι πλέον πραγματικότητα.

Όπως  χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ Δ.Τσιαντής, η σημερινή υποχρηματοδότηση θα οδηγήσει από τον Οκτώβριο τους μισούς περίπου δήμους (περίπου 160) σε καθεστώς άμεσου προβλήματος ρευστότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ανάμεσά τους μάλιστα με τέσσερις από τους πέντε μεγάλους : Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Λάρισας.

Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα χρεοκοπίας. Ήδη επτά δήμοι δεν κατόρθωσαν να καταβάλλουν μισθούς τον Σεπτέμβριο. Την αρχή έκανε ο δήμος Περάματος και ακολούθησαν οι δήμοι Τήλου, Αίγινας, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Καισαριανής και Αχαρνών. Ο τελευταίος μάλιστα έβαλε στις 21 Σεπτεμβρίου επ’ αόριστον λουκέτο λόγω της δεινής οικονομικής του κατάστασης. Άσχετα αν λειτουργεί με το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας, (απλήρωτο και αυτό) ουσιαστικά είναι το πρώτο επίσημο λουκέτο που μπαίνει σε δήμο της  χώρας. 

Οι εκτιμήσεις από όλες τις μεριές, πλέον συμφωνούν. Την πορεία του δήμου Αχαρνών θα ακολουθήσει η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων μιας και μέρα με τη μέρα τα οικονομικά προβλήματα αυξάνονται και οι δήμοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις στοιχειώδεις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Μήνα με το μήνα οι παιδικοί σταθμοί, η καθαριότητα, το πράσινο, η Βοήθεια στο Σπίτι, όλα  τα κοινωνικά προγράμματα καταρρέουν με την κυβέρνηση να αδιαφορεί ή πιο σωστά να μεθοδεύει το πέρασμα του συνόλου των ανταποδοτικών υπηρεσιών σε εργολάβους οι οποίοι ήδη καιροφυλακτούν.

Το επόμενο χρονικό διάστημα τουλάχιστον οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι κινητοποιήσεις όμως αυτές δεν μπορούν παρά να είναι στα πλαίσια ενός κοινού  μετώπου Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων και κοινωνίας. Ενός κοινού μετώπου ενάντια στην μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και τη νεοφιλελεύθερη λογική της τρόικας. Ενός μετώπου αντίστασης στον αυταρχισμό και την καταστολή την οποία χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο, ολοένα και εντονότερα η πρόθυμη κυβέρνηση του μνημονίου.

Ήδη η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει δηλώσει τη συμμετοχή της στην επόμενη συνάντηση των εργαζομένων και των κινημάτων που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 18:00 στην Πλατεία Συντάγματος.

Σε αυτό το ραντεβού θα είμαστε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: