Τρίτη 13 Μαΐου 2014

«Συμπολιτεία Ξηρομεριτών»

Συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού Ηλία Γεωργαλή στην εφημερίδα Ρήξη φ.103
 
-Τα χρόνια που μας πέρασαν, ο Δήμος Αστακού, που μετά τον Καλλικράτη εντάχθηκε στον Δήμο Ξηρομέρου, έμπλεξε στη μνημονιακή δίνη της γενικευμένης εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η εκστρατεία;
H καλλικρατική μεταρρύθμιση στην ουσία συνέπεσε με το μνημόνιο. Είναι αλήθεια πως το μεγάλο μέρος της αριστεράς ταύτισε τα δύο: μνημόνιο και Καλλικράτη. Αυτό συνέβη πριν τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου η αριστερή κριτική για τη μεταρρύθμιση εστιάστηκε στη σύνδεσή της με το μνημόνιο, αλλά και στη συνέχεια, μέχρι σήμερα, όπου παρουσιάζεται ως κυρίαρχη η αντίθεση μνημονίου-αυτοδιοίκησης, φορτώνεται αποκλειστικά στο μνημόνιο η αυτοδιοικητική κατάρρευση και δημιουργείται η εικόνα της αυτόματης αυτοδιοικητικής αποκατάστασης άμα τη εξόδω απ’ το μνημόνιο.
Στην πραγματικότητα, με το μνημόνιο καταρρέει η τοπική διοίκηση.

 Έτσι ρητά αναφέρεται στο τεχνικό πρόγραμμα στήριξης του μνημονίου: Τοπική διοίκηση κι όχι τοπική αυτοδιοίκηση. Για την κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης μερίμνησε ο Καλλικράτης, που ολοκλήρωνε μια στρατηγική των ελληνικών ελίτ απ’ τη μεταπολίτευση και μετά, για κρατικοποίηση της αυτοδιοίκησης. Ειδικά απ’ τον Τρίτση και πέρα, αυτή είναι η κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια περνάμε πια στην ιδιωτικοποίησή της.
Και στον Δήμο Ξηρομέρου, ο περιορισμός του προϋπολογισμού του δήμου και των επενδύσεων οδήγησε σε διάλυση των όποιων προνοιακών (κυρίως) δομών.
Η «επενδυτική επέλαση» αφορά κυρίως στη διαχείριση των αποβλήτων (με δημοπράτηση σκανδαλώδη για όλο τον νομό και επιλεγμένους τους Μπόμπολα, Κόκκαλη, Περιστέρη, στη Β΄ φάση του διαγωνισμού), τα αιολικά πάρκα, τις ιχθυοκαλλιέργειες (με το απαράδεκτο ειδικό χωροταξικό που εκκρεμεί κατόπιν πανελλαδικής προσφυγής στο Στ.Ε ), το περίφημο λιμάνι του Πλατυγιαλιού κ.λπ. Από άποψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο δήμος μας είναι ο σημαντικότερος της Αιτωλοακαρνανίας.
-Καλλικράτης και τοπική αυτοδιοίκηση. Πώς βιώνετε στην περιοχή σας το πρόβλημα της δημιουργίας αχανών δημοτικών ενοτήτων; Πώς επηρεάζει αυτό την προσπάθεια της κοινωνίας να εκφραστεί αυτοτελώς και αδέσμευτα στον τοπικό-αυτοδιοικητικό στίβο;
Αυτό που πρακτικά έγινε με τον Καλλικράτη είναι να ορισθεί ως α΄ βαθμός αυτοδιοίκησης η παλιά επαρχία! Χωρίς φυσικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση στο επίπεδο της κοινότητας. Η μοιραία κρατικοποίηση του θεσμού περιλαμβάνει και το πολιτικό προσωπικό. Αυτοί οι δήμοι, με το μέγεθος και τον τρόπο συγκρότησής τους, είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του πλεονάζοντος κεντρικού πολιτικού προσωπικού των μεγάλων κομμάτων. Κι επειδή το πολιτικό σύστημα εξαντλήθηκε χωρίς να έχει τις εφεδρείες του, τη θέση του καταλαμβάνει ό,τι πιο σάπιο, πιο διαπλεκόμενο, πιο παλιομοδίτικο, με την ταμπέλα του ανεξάρτητου. Για να πετύχεις από μηδενική βάση αυτοοργανωμένη παρέμβαση σε τέτοιο δήμο είναι αδύνατο. Εμείς, σαν Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου (που είναι ο πυρήνας της αυτοδιοικητικής μας παράταξης, της «Συμπολιτείας Ξηρομεριτών»), έχουμε συνεχή δεκαετή παρουσία στη μία κυρίως απ’ τις τρεις δημοτικές ενότητες. Το μείζον πρόβλημα είναι πως για να κινηθείς στην δική μας λογική, πρέπει να αναζητήσεις, τοπικά, λύσεις εκτός των πολιτικών παραγόντων. Οι τοπικοί παράγοντες με τους μηχανισμούς τους είναι υπαρκτοί και ακμαίοι, παρ’ όλη την κεντρική πολιτική συρρίκνωση: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ! Η απαξίωση, απ’ την άλλη της ίδιας της πολιτικής, δυσκολεύει το να βγουν νέα πρόσωπα μπροστά. Αυτό είναι ένα στοίχημα.
-Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα της περιοχής σας και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;
Τα βασικά προβλήματα της περιοχής είναι η μεγάλη επέλαση των συγκρουόμενων «επενδυτικών» συμφερόντων, η παντελής έλλειψη υποδομών στον δήμο, η απουσία κάθε αναπτυξιακής στρατηγικής. Μιλάμε για έναν δήμο με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, χωριά με μικρό ορίζοντα ζωής. Έναν δήμο με μεγάλη γκάμα παραγωγικών δυνατοτήτων και με μηδενική παραγωγικότητα.
Έναν τέτοιο δήμο δεν μπορείς να τον διαχειριστείς παρά μόνο αν ανατρέψεις τα  πράγματα για να τα αναδημιουργήσεις.
Πρώτα απ’ όλα, χρειάζονται θεσμικές τομές: Να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, θεσμικά, οι τέως καποδιστριακοί δήμοι, δηλ. οι δημοτικές ενότητες. Να λειτουργήσουν αυτόνομα θεσμικά οι κοινότητες. Να συνδιαμορφωθεί ενιαίο πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, στο οποίο θα εντάσσονται οι ετήσιοι προϋπολογισμοί και τα τεχνικά προγράμματα. Να λειτουργήσουν οι τακτικές κοινοτικές συνελεύσεις. Να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
Δεύτερον, να υπάρξει ένας σχεδιασμός υποδομών: Ύδρευση, άρδευση, πρόνοια, υγεία κ.λπ.
Τρίτον: Στρατηγική διατροφής, ενέργειας και πόρων. Ο δήμος πρέπει να είναι δυνητικά αυτάρκης και στα τρία πεδία.
Τέταρτον: Αναπτυξιακή στρατηγική με εργαλεία τη χωροθέτηση (ΣΧΟΟΑΠ) και τον συνεταιρισμό των παραγωγών μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ. Η σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα προϋποθέτει συνολικές εναλλακτικές λύσεις εργασίας και ποιότητας ζωής.
-Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της «Συμπολιτείας Ξηρομεριτών» στις επικείμενες δημοτικές εκλογές; Ποια εμπόδια αντιμετωπίζετε κατά την προεκλογική περίοδο και πώς σκοπεύετε να τα ξεπεράσετε;
Με τη μέχρι τώρα πορεία της «Συμπολιτείας Ξηρομεριτών» είμαστε ικανοποιημένοι. Από έναν καταγεγραμμένο πυρήνα του 3%, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ευρύτατο μέτωπο, και όσον αφορά την πολιτική γεωγραφία και όσον αφορά τη δυναμική του. Κι αυτό χωρίς καμιά διαπραγμάτευση και έκπτωση στις αρχές και τις θέσεις μας. Έχουμε την απόλυτη πολιτική και επικοινωνιακή κυριαρχία και ένα αξιόλογο οργανωτικό επιτελείο.
Απέναντί μας βρίσκονται δύο συνδυασμοί με τεράστια διαθέσιμα χρηματικά ποσά. Μιλάμε για 1-1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας. Αγοράζονται υποψήφιοι, αγοράζονται συνειδήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η πραγματική κοινωνία αντιστέκεται. Για μας, αυτές εδώ οι εκλογές είναι βαρόμετρο των ορίων της αντιπροσώπευσης.
Κάνουμε τις εκλογές με ρεφενέ, χωρίς καμιά βοήθεια από πουθενά. Σκοπεύουμε με κάποιες εκδηλώσεις να αυτοχρηματοδοτήσουμε μέρος των αναγκών.
Επί της ουσίας: Παλεύουμε στα ίσια τους δύο συνδυασμούς για είσοδο στον δεύτερο γύρο κι όλοι ξέρουν πως, αν περάσουμε στον επόμενο γύρο δεν χάνουμε τις εκλογές με τίποτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: