Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Πρωτοβουλία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ήπειρο

hpeiros
Του Νίκου Ντάσιου από τη Ρήξη φ. 104
 
Η πρωτοβουλία δημοτών και ετεροδημοτών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Δωδώνης Ιωαννίνων και στην Περιφέρεια Ηπείρου, γεννήθηκε κατ’ αρχήν ως ανάγκη μερικών αποδήμων της Αθήνας, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις θέσεις των υποψηφίων στα σημαντικά ζητήματα που διακυβεύονται στις επικείμενες εκλογές στην Ήπειρο για τον 1ο και 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης. Η ανάγκη αυτή είναι απόρροια μιας γενικότερης αφωνίας που επικρατεί για τον δυνητικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού και κοινωνικού προτάγματος, που θα αποτελούσε την αφετηρία διεξόδου από τη συνεχή παρακμή και υποταγή.

Οι συλλογικότητες της αποδημίας τελούν σε πλήρη απαξίωση, περιοριζόμενες όλο και περισσότερο σε εθιμοτυπικές συνεστιάσεις και παραδοσιακούς χορούς και αντιμετωπίζοντας την παράδοση ως μουσειακό είδος. Στοιχείο αυτής της καθολικής απαξίωσης του κοινωνικού κεφαλαίου αποτελεί ο τρόπος επιλογής των δήθεν ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων και των «ακολούθων τους», οι οποίοι δηλώνουν συμμετοχή χωρίς να γνωρίζουν τις θέσεις των επικεφαλείς στα μείζονα ζητήματα του τόπου! Θέσεις και προγράμματα που παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα στους ψηφοφόρους –ειδικότερα όσων διαμένουν στα αστικά κέντρα–, αφού το κριτήριο της ψήφου περιορίζεται στις φωτογραφίες των υποψηφίων και στις συγγενικές ή φιλικές σχέσεις αυτών με τους ψηφοφόρους- πελάτες τους. Αυτός ο βαθύτατα αντιδημοκρατικός τρόπος συγκρότησης των ψηφοδελτίων, με άνωθεν επιλογές των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων είναι η βασικότερη αιτία παραλυσίας και αδυναμίας υλοποίησης ακόμα και του καλύτερου σχεδίου για την εξέλιξη του τόπου. Αντιθέτως προωθεί και καταξιώνει το ατομικό συμφέρον μιας ομάδας ανθρώπων στη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση –που για την περιφέρειά μας δεν είναι πάνω από 100, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 60–, σε διαπλοκή με μικρά ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα και κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίοι, σταθερά επί δεκαετίες, αναπαράγουν τον παρασιτισμό τους, αδικώντας την Ιστορία και υπονομεύοντας εν τέλει το μέλλον της Ηπείρου.
Η Πρωτοβουλία αρχικά ζήτησε την υπογραφή κάθε ανήσυχου πολίτη που διακρίνει τα παθολογικά φαινόμενα σ’ αυτό το σύστημα επιλογής και εκλογής, παίρνοντας ίσες αποστάσεις από όλους τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους. Στο ψήφισμά της τέθηκε το σημαντικότερο διακύβευμα αυτών των δημοτικών εκλογών για τον δήμο μας, που είναι η οριστική απαξίωση και ερήμωση των ορεινών μας χωριών. Ερήμωση που επιτάθηκε με την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων και του Καποδίστρια αφού οι πόροι της αιρετής περιφέρειας μειώθηκαν κατά 70% την τελευταία τριετία, με αντίστοιχη μείωση του περιφερειακού ΑΕΠ κατά 12%. Η ερήμωση των χωριών μας αποτελεί την οριστική ρήξη με την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας ως βιωμένης σχέσης με τον χώρο, ολοκληρώνοντας τις συνέπειες της αστυφιλίας και τις μετανάστευσης ως απόρροια των εμφυλιοπολεμικών συνθηκών ήδη από τη δεκαετία του ’60. Στις σημερινές συνθήκες, αυτή η ρήξη οδηγεί στον εγκλωβισμό των αποδήμων και των παιδιών τους σε συνθήκες ένδειας στα μεγάλα αστικά κέντρα καθιστώντας ως μοναδική επιλογή επιβίωσης τη φυγή των νέων από τη χώρα με τις γνωστές συνέπειες στο δημογραφικό πρόβλημα του τόπου μας. Μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει, τέλος, υποστηρικτικά προς την ολοκλήρωση των αλυτρωτικών βλέψεων της γειτονικής Αλβανίας εις βάρος της χώρας, μετά και την αντίστοιχη ερήμωση και εγκατάλειψη των χωριών της Β. Ηπείρου.
Οι επικείμενες εκλογές πραγματοποιούνται σε καθεστώς γερμανικής επικυριαρχίας με επιτελικό ρόλο της ομάδας Φούχτελ, που καθιστά το χρέος –ειδικά των ΟΤΑ– μέσο για την εξαγορά δημόσιου πλούτου, επίτευξης κερδοσκοπικών επενδύσεων του γερμανικού κεφαλαίου στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας (ενέργεια, τουρισμός κοκ) προς όφελος των δικών τους πολυεθνικών και των χρεωμένων δήμων της Γερμανίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η επικείμενη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι –λίγα χιλιόμετρα από το ιστορικό θέατρο της Δωδώνης!! – δεν αποτελεί απλώς πρόβλημα ιδιωτικής κερδοφορίας από την διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά μετατροπή μιας ιστορικής περιοχής, της Δωδώνης –με διεθνή πολιτιστική βαρύτητα, σπάνια βιοποικιλότητα και φυσικό κάλλος– σε σκουπιδότοπο της Ηπείρου. Προωθεί δε την τεχνολογική εξάρτηση από παρωχημένη γερμανική ή αμερικάνικη τεχνολογία μέσω ελληνικών θυγατρικών, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη και τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την κτηνοτροφία και το οικοσύστημα. Το δε αρχαίο θέατρο μετατρέπεται σταδιακά σε «εκμεταλλεύσιμο πόρο» για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του εργοστασίου, ενώ είναι πιθανό μελλοντικά να λειτουργεί αποκλειστικά με τις χορηγίες του εκάστοτε επιχειρηματία. Κατ’ αντιστοιχία, η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στην Strategic Initiative του Μάικλ Ο’ Νηλ –επικεφαλής της τουρκικής Coca Cola– δεν ήταν απλώς μια ακόμα ιδιωτικοποίηση που επέβαλε το μνημόνιο, αλλά ένας αποικιακού τύπου έλεγχος του μοναδικού πόρου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου: της κτηνοτροφίας. Θα άξιζε λοιπόν να διερευνηθεί ο ρόλος του νέου ιδιοκτήτη της ΔΩΔΩΝΗΣ στα ευρύτερα «αναπτυξιακά σχέδια της περιοχής», μετά την παραχώρηση έκτασης, ιδιοκτησίας της ΔΩΔΩΝΗΣ, στην περιοχή της Ελεούσας, για την εναπόθεση αστικών λυμάτων και υγρών αποβλήτων και την παραγωγή βιοαερίου και λυματολάσπης.
Καλούμε τους υποψήφιους αιρετούς να απαντήσουν δημόσια σε ερωτήματα που αφορούν τα παραπάνω ζητήματα:
1) Μέτρα για την ελάφρυνση των επιβαρύνσεων στην πατρική μας περιουσία από τα χαράτσια, τους επικείμενους φόρους για τα αγροτεμάχια, τα τεκμήρια, τα δημοτικά τέλη, το κόστος ύδρευσης κ.λπ., ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας,
2) Κίνητρα υποστήριξης νέων που επιστρέφουν στην περιοχή, σε συνδυασμό μ’ ένα σχέδιο για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας,
3) Σχέδιο και προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση σε επίπεδο μικροπεριφέρειας στη βάση του εκσυγχρονισμού της παράδοσης (εκκινώντας από τα ιστορικά μας μνημεία: Δωδώνη, Σούλι, Αχέροντα), της μαστορικής τέχνης και των συνεταιρισμών που αναπτύχθηκαν στα ορεινά μας χωριά,
4) Πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των επιπτώσεων του Καποδίστρια και των συνεπειών της υποβάθμισης όλων των υποδομών του κοινωνικού κράτους (έλλειψη συγκοινωνίας, πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας, προνοιακών δομών κοκ) που επιτάθηκαν με τη μεταφορά της έδρας του δήμου από την Τύρια στον Άγιο Δημήτριο.
5) Ειδικά δε για τους αιρετούς της περιφέρειας, ζητάμε τη θέση που παίρνουν έναντι των διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων για τα κατεστραμμένα χωριά της Ηπείρου: Λιγκιάδες, Κομμένο, Κεφαλόβρυσο, Μουσιωτίτσα, Πέντε Πηγάδια, χωριά του Φαναρίου Παραμυθιάς.
Οι απαντήσεις των αιρετών θα κοινοποιηθούν μέσω του διαδικτύου και των ηπειρωτικών Μέσων Ενημέρωσης, ενώ θα επιδιωχθεί σχετική εκδήλωση λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας να συμβάλει στην αντικειμενική ενημέρωση ετεροδημοτών και δημοτών προκειμένου αυτοί να ασκήσουν πιο υπεύθυνα το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα θέλαμε η πρωτοβουλία ν’ αποτελέσει πρόκριμα για τη δημιουργία μιας κίνησης ενεργών πολιτών που θα θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του κοινωνικού ελέγχου και της δημόσιας λογοδοσίας των αιρετών, διεκδικώντας ουσιαστική συμμετοχή της αποδημίας στα τοπικά και περιφερειακά δρώμενα. Οι συνυπογράφοντες πιστεύουμε πως είναι δυνατή ακόμα και εξ αποστάσεως η ανάδειξη μορφών άμεσης δημοκρατίας, μέσω διαδικτυακών ψηφοφοριών, τοπικών δημοψηφισμάτων κ.λπ. που αποτελούν προαπαιτούμενα ενός νέου κοινοτιστικού προτάγματος στην Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: