Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ερώτηση της ΣΧΕΔίΑΣ για τον Καποδίστρια 2


Ερώτηση κατέθεσε το περιοδικό μας προς την Δημοτική Αρχή σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη σχεδιαζόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση (βλ. Καποδίστριας 2).


ΘΕΜΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2)

Όπως γνωρίζετε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 συνεδρίασε εκτάκτως το Δημ. Συμβούλιο με θέμα τους κανονισμούς πεζόδρομων για τις οδούς Καισαρείας και Κων/πόλεως.
Στην εισαγωγική ομιλία του για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος Υμηττού κος Ζούπας, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η σχεδιαζόμενη Αισθητική και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Δήμου μας, ίσως είναι το τελευταίο έργο το οποίο θα επιτελέσει ως αυτόνομος Δήμος. Τούτο έχει να κάνει με τη σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση ‘Καποδίστριας 2’ και τα υποτιθέμενα σενάρια (στο βαθμό που τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ) συνένωσης του Δήμου μας με άλλους όμορους Δήμους.
Σε προηγούμενη διαβούλευση, σχετική με το θέμα αυτό, υπήρχε ξεκάθαρη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής αλλά και του ίδιου του Δημάρχου ότι όσον αφορά τον ίδιο και περνάει από το χέρι του, θα υπερασπιστεί την αυτόνομη ύπαρξη του Δήμου Υμηττού. Το ίδιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είχε δηλώσει και η πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου.
Τον τελευταίο καιρό με αφορμή την υφέρπουσα φημολογία για τη μείωση των Δήμων από 1.034 σε 330 έως 350, έχουν ξεκινήσει ανοιχτές συζητήσεις και διαβουλεύσεις σε πάρα πολλούς Δήμους, οι οποίοι ενδέχεται να αφομοιωθούν από άλλους. Σαν τελευταίο παράδειγμα αναφέρουμε την ανοιχτή διαβούλευση η οποία έγινε στο Δήμο Κύμης όπου σύσσωμο το Δημ. Συμβούλιο, οι πολιτικές δυνάμεις και φορείς αλλά κυρίως όλη η τοπική κοινωνία τάχθηκε κατά της ενδεχόμενης αφομοίωσης από άλλο Δήμο.
Τούτο το αναφέρουμε γιατί είναι γεγονός ότι οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις, ξεκάθαρες, έντονες, ενδεχομένως και δυναμικές, θα ληφθούν υπ’ όψιν από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και θα είναι καθοριστικές στις τελικές προτάσεις για το σχήμα των μελλοντικών Δήμων.
Είναι αυτονόητο λοιπόν και με δεδομένο την μέχρι τώρα αρνητική στάση των πολιτικών δυνάμεων και φορέων της κοινωνίας μας έναντι του ‘Καποδίστρια 2’, ότι στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί και ο Δήμος μας.
Θα πρέπει δηλαδή να επαναβεβαιώσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μεταβολή της σημερινής κατάσταση που αφορά στον Δήμο μας και να διεκδικήσει σθεναρά τη διατήρηση του Υμηττού ως αυτόνομου Δήμου.
Στα πλαίσια αυτά θα θέλαμε να ρωτήσουμε το Δημ. Συμβούλιο, τη Δημ. Αρχή αλλά και τον ίδιο το Δήμαρχο εάν προτίθεται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τις οποίες είχαν αναλάβει μέχρι τώρα έναντι του σκοπούμενου ‘Καποδίστρια 2’ και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν γι’ αυτό.
Όσο οι ενέργειες, οι οποίες αφορούν στο μέλλον του Δήμου μας, λαμβάνουν χώρα σε γραφεία του Δημαρχιακού μεγάρου και το αίτημα αυτό δεν αναπτύσσεται ως αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας του Υμηττού, πολύ φοβούμαστε ότι προδιαγράφουν ένα μέλλον δυσοίωνο για την προοπτική του Δήμου Υμηττού σαν αυτόνομου.
Πιστεύουμε δηλαδή ότι η διεκδίκηση της συνέχειας της ύπαρξης του Δήμου μας πρέπει σήμερα και όχι αύριο, έντονα, διεκδικητικά και ξεκάθαρα να αποσαφηνιστεί όχι μόνο σε σχέση με την τοπική κοινωνία αλλά και σε σχέση με τις Αρχές οι οποίες σκοπεύουν να υλοποιήσουν αυτή τη μεταρρύθμιση.
Περιμένουμε λοιπόν για τις ενέργειές σας ώστε να προλάβουμε τα αρνητικά σχέδια για το μέλλον του Δήμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: