Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Τα Χριστούγεννα στη Γάζα είναι διαφορετικά.



Η ΣΧΕΔίΑ εύχεται σε όλους και όλες Χρόνια Πολλά, με Υγεία και Καλή Τύχη και την ελπίδα ότι αυτές τις ημέρες, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο, δεν θα ξεχνάμε αυτούς που υποφέρουν και χρειάζονται την συμπαράστασή μας.

Ένα χρόνο μετά την εισβολή
«Η διεθνής κοινότητα πρόδωσε τους κατοίκους της Γάζας» λένε ανθρωπιστικές οργανώσεις
ΑΠΕ
Ένα χρόνο μετά η Γάζα μετράει τις πληγές της...
Λωρίδα της Γάζας


Η διεθνής κοινότητα πρόδωσε τους κατοίκους της Γάζας, καθώς απέτυχε να τερματίσει τον ισραηλινό αποκλεισμό ώστε να επιτραπεί η ανοικοδόμηση στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος, καταγγέλλουν 16 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έκθεσή τους που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο επιβάλλοντας «μαζική τιμωρία» με την εφαρμογή ενός -χωρίς διακρίσεις- αποκλεισμού στη Γάζας, «τιμωρώντας όλους για ενέργειες λίγων».

«Οι παγκόσμιες δυνάμεις απέτυχαν, ακόμη και πρόδωσαν τους απλούς πολίτες της Γάζας», τόνισε ο Τζέρεμι Χομπς, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam International.

«Σταύρωσαν τα χέρια, εξέδωσαν δηλώσεις και προχώρησαν σε ελάχιστα σημαντικές ενέργειες ώστε να αλλάξουν την επιζήμια πολιτική που αποτρέπει την ανοικοδόμηση, την ανακούφιση των Παλαιστινίων και την οικονομική ανάκαμψη» πρόσθεσε.

Η έκθεση που συντάχθηκε από 16 διεθνείς και δυτικοευρωπαϊκές ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιοποιείται την Τρίτη, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ισραηλινή επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» στη Λωρίδα της Γάζας (27 Δεκεμβρίου 2008 -18 Ιανουαρίου 2009).

Οι ισραηλινές Αρχές έχουν επιτρέψει μόνο τη διέλευση 41 φορτηγών με οικοδομικά υλικά στη Γάζα μετά τη λήξη της ισραηλινής επίθεσης τον περασμένο Ιανουάριο, τονίζει η έρευνα προσθέτοντας ότι χιλιάδες τέτοια φορτηγά με οικοδομικά υλικά χρειάζονται για τις επισκευές των σπιτιών.

Επιβάλλοντας αποκλεισμό στη Γάζα με τη βοήθεια της Αιγύπτου, το Ισραήλ λέει ότι περιορίζει την προμήθεια των υλικών αυτών που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει άμεση και συγκεκριμένη δράση για την άρση του αποκλεισμού.

Το 90% των κατοίκων της Γάζας υφίστανται επίσης διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που διαρκούν τέσσερις έως οκτώ ώρες καθημερινά και υποφέρουν από την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη στρατιωτική επιχείρηση τον περασμένο Δεκέμβριο με σκοπό να σταματήσει την εκτόξευση παλαιστινιακών ρουκετών εναντίον του εδάφους του.

Οι θάνατοι των Παλαιστινίων στη Γάζα ξεπέρασαν τους 1.400, σύμφωνα με παλαιστινιακές οργανώσεις και τους 1.000 σύμφωνα με το Ισραήλ που αναφέρει επίσης ότι 13 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση αυτή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: