Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Λερούνης: Ελεύθερος ο Ελληνας δάσκαλος

Ελεύθερος αφέθηκε τελικά ο ΄Ελληνας δάσκαλος Θανάσης Λερούνης. Υπενθυμίζουμε ότι το περιοδικό μας είχε υποβάλει πρόταση ψηφίσματος στο Δημ. Συμβούλιο του Δήμου μας το οποίο και ομόφωνα το υιοθέτησε. Για λεπτομέρειες παραπέμπουμε στην παλαιότερη ανάρτηση του ιστολογίου μας: http://ymittos-sxedia.blogspot.com/2009/10/blog-post_14.html
Παραθέτουμε το κείμενο της Ελευθεροτυπίας το οποίο περιγράφει αναλυτικά την απελευθέρωση του Λερούνη.

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Υστερα από επτά μήνες ομηρίας στα χέρια των Ταλιμπάν, το πρώτο 24ωρο ελευθερίας ζει ο Ελληνας δάσκαλος και επικεφαλής των «Ελλήνων Εθελοντών» με σημαντική προσφορά στη ζωή της φυλής Καλάς, Θανάσης Λερούνης.
Την πληροφορία της απελευθέρωσής του έδωσαν οι αρχές του Πακιστάν στον απεσταλμένο του πρωθυπουργού, πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Δημήτρη Δόλλη. Ο καθηγητής επικοινώνησε με τον κ. Δόλλη και του είπε ότι είναι καλά στην υγεία του. Σήμερα θεωρείται πιθανό να πάει στην ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, απ' όπου θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Νωρίς χθες το πρωί μεταδόθηκε από το Σιτράλ ότι ο Θ. Λερούνης απελευθερώθηκε. Ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην πόλη, Ρεχματουλάχ Ουαζίρ, δήλωσε ότι ο Λερούνης αφέθηκε ελεύθερος στο Νουριστάν και μεταφέρθηκε στο Σιτράλ τη νύχτα από Πακιστανούς. «Είναι εδώ. Φαίνεται μια χαρά. Είναι υγιής», είπε. Υποστήριξε επίσης ότι οι αξιώσεις των Ταλιμπάν δεν έγιναν δεκτές. «Καταφέραμε την απελευθέρωσή του μέσω διαπραγματεύσεων και... πίεσης», είπε χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει δύο εκατομμύρια δολάρια και την αποφυλάκιση τριών συντρόφων τους. Παρά τη διάψευση Ουαζίρ, πηγές των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, τις οποίες επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA), φέρονται να δήλωσαν ότι πληρώθηκαν ως λύτρα 5 εκατομμύρια ρουπίες (60.000 δολάρια). Αλλος Πακιστανός που μίλησε στο DPA, αστυνομικός προϊστάμενος στο Σιτράλ, είπε ότι η απελευθέρωση επετεύχθη «ύστερα από κοινές προσπάθειες ντόπιων ανθρώπων με επιρροή και των μυστικών υπηρεσιών» του Πακιστάν. Ο αστυνομικός Ινιατουλάχ Χαν μετέφερε επίσης τη «μεγάλη χαρά» των ντόπιων που ο Θανάσης Λερούνης γύρισε πίσω υγιής. Ο Λερούνης, που ζει και εργάζεται για τη βελτίωση της ζωής των Καλάς στις περιοχές τους εδώ και εννέα χρόνια, απήχθη στις 7 Σεπτεμβρίου 2009 από περίπου 30 ενόπλους, οι οποίοι σκότωσαν τον προσωπικό του φρουρό και στη συνέχεια τον οδήγησαν πέρα από τα σύνορα, στο Νουριστάν του Αφγανιστάν.

(Πηγές: BBC, DPA, Ass. Press, ΑΠΕ)
και εδώ το υπόλοιπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: