Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

7 Συγκεκριμένες προτάσεις για να παραμείνει ο Δ. Υμηττού αυτοτελής Δήμος (Καποδίστριας 2 / Καλλικράτης)

Υμηττός 8/11/10
ΘΕΜΑ:ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2)
Τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 22/12/09 το περιοδικό μας ενόψει της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου στις 23/12/09 κατέθεσε ερώτηση επί της σχεδιαζόμενης Διοικητικής Μεταρρύθμισης -Καποδίστριας 2.
Η ερώτηση, αν και δεν εισήχθη στην ολομέλεια της συνεδρίασης, εντούτοις αποτέλεσε το έναυσμα για μία πρώτη, έστω και πρόχειρη, συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, επί του οποίου αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν. Μάλιστα τόσο ο Δήμαρχος όσο και η πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου δέχτηκαν να γίνει συζήτηση στο πρώτο Δημ. Συμβούλιο της καινούριας χρονιάς.

Στο διάστημα που μεσολάβησε οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες. Όχι μόνο διασαφηνίστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά επίσης τις τελευταίες τρεις ημέρες ενημερωθήκαμε για τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτίθεται να πάρει, ώστε να υλοποιηθεί η Νέα Αρχιτεκτονική Κράτους και Αυτοδιοίκησης όπως ονομάζεται πλέον ο Καποδίστριας 2.
Με δεδομένο λοιπόν τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες είναι ταχύτατες αλλά και έχοντας υπ’ όψιν τη δέσμευση της Δημ. Αρχής για τη συζήτησή του στο ερχόμενο Δημ. Συμβούλιο, θα θέλαμε να σας υποβάλουμε κάποιες προτάσεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν θετικά στον τρόπο κατά τον οποίο θα πρέπει ο Δήμος Υμηττού να διεκδικήσει τη συνέχιση της αυτόνομης παρουσίας του.

Προτείνουμε λοιπόν συζήτηση και υιοθέτηση από το Δημ. Συμβούλιο των εξής προτάσεων:

1. Επειδή το θέμα είναι μείζονος σημασίας και άπτεται προφανώς του ενδιαφέροντος όλης της κοινωνίας του Υμηττού, θα πρέπει να συγκαλεστεί άμεσα Δημόσια Διαβούλευση κατά την οποία θα ενημερωθεί η τοπική κοινωνία αλλά και θα γίνει μια προσπάθεια να μαζικοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο αγώνας, ο οποίος πρέπει να ξεκινήσει κατά του Καποδίστρια 2.
2. Επειδή είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, πιστεύουμε ότι είναι ουσιαστικό να το γνωστοποιήσουμε σε όλη την κοινωνία του Δήμου μας, μέσω μιας επιστολής την οποία θα συντάξει η Δημ. Αρχή, θα απευθύνει και θα αποστείλει σε κάθε σπίτι, σε κάθε δημότη, σε κάθε κάτοικο του Δήμου μας.
3. Επειδή οι προτάσεις, απ’ ότι τουλάχιστον προς το παρόν φαίνεται, δεν έχουν οριστικοποιηθεί, είναι πολύ σημαντικό η ξεκάθαρη θέση την οποία έχει πάρει κατά πλειοψηφία το Δημ. Συμβούλιο της πόλης μας να κοινοποιηθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο προς τις προϊσταμένες αρχές ( Νομαρχία, Περιφέρεια, Υπουργείο Εσωτερικών ή όπου αλλού βρίσκετε δόκιμο). Είναι αυτονόητο ότι η θέση μας θα αποκτήσει βαρύνουσα σημασία όταν γνωστοποιηθεί μέσω της φυσικής παρουσίας της Δημ. Αρχής, αλλά και όλων των επικεφαλής των δημ. Παρατάξεων στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση.
4. Επειδή όπως ίσως γνωρίζετε στις 18 Ιανουαρίου του 2010 συγκαλείται στην Αθήνα το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το οποίο και θα ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα αυτό, πιστεύουμε ότι είναι αυτονόητη μια έντονη και ξεκάθαρη τοποθέτηση στο συγκεκριμένο συνέδριο, την οποία και θα πρέπει να υλοποιήσει δημοτικός σύμβουλος τον οποίο θα επιλέξετε για το σκοπό αυτό.
5. Επειδή στην εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού είναι καλό να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος μας, η ξεκάθαρη απόφαση την οποία έχει πάρει το Δημ. Συμβούλιο, θα πρέπει να αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου αλλά επίσης το σχετικό αίτημα θα πρέπει να βγει προς τα έξω με την ανάρτηση των συγκεκριμένων πανό, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προπαγάνδιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού. Επίσης θα ήταν πολύ ουσιαστικό στο επόμενο τεύχος της δημοτικής εφημερίδας να υπάρξει ειδικό αφιέρωμα για το θέμα, για το οποίο όμως θα πρέπει να υπάρχουν συνεχείς αναφορές και στα μελλοντικά τεύχη.
6. Επειδή η ενεργή συμμετοχή των πολιτών του Υμηττού είναι επίσης πολύ σημαντική, είναι καλό να δημιουργηθεί ένα φόρουμ ηλεκτρονικής διαρκούς διαβούλευσης καθώς επίσης και να αποφασιστεί η συμμετοχή μας σε οποιαδήποτε συζήτηση λαμβάνει χώρο στο διαδίκτυο.
7. Τέλος αλλά όχι ελάχιστο προτείνουμε τη συγκρότηση μιας ανοικτής επιτροπής υπό την αιγίδα της Δημ. Αρχής η οποία θα έχει σαν σκοπό την αγωνιστική κινητοποίηση και δραστηριοποίηση με σκοπό την υπεράσπιση της αυτόνομης παρουσίας του Δήμου μας. Στη συγκεκριμένη επιτροπή προφανώς και θα πρέπει να επιδιωχθεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ως μέλη της. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρξει απεύθυνση σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, στους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας, στους αθλητικούς συλλόγους, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στα σωματεία εργαζομένων και επαγγελματιών που υπάρχουν στον Δήμο μας, σε όλους τους κάτοικους και τους δημότες εντέλει οι οποίοι θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή.


Επειδή η σχεδιαζόμενη Νέα Αρχιτεκτονική Κράτους και Αυτοδιοίκησης (Καποδίστριας 2) είναι άκρως σημαντική όσο επίσης και καθοριστική για το μέλλον του Δήμου μας και θα καθορίσει το είδος των κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και πολιτικών διαδικασιών και σχέσεων που θα επικρατήσουν σε αυτόν, μιας και το αίτημα «ο Υμηττός να παραμείνει μια ανθρώπινη πόλη και γειτονιά», προφανώς και δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε μεγέθη όπως αυτά του Δήμου Αθηναίων, για να αποτρέψουμε εντέλει την μετατροπή του Υμηττού σε Παγκράτι, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο στην κατεύθυνση αυτή. Διαφορετικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας ή μάλλον καλύτερα της αδράνειάς μας. Δυστυχώς την αδράνεια αυτή θα την πληρώσουν και τα παιδιά μας.
Για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και βοήθεια είμαστε στη διάθεσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: