Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 13/01/10

Συζητήθηκε το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 13/1/10, μετά το έγγραφο της Σχεδίας, αν και αυτές καθαυτές οι προτάσεις της δεν αναγνώσθησαν.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση παρόντες ήταν ο δήμαρχος κος Ζούπας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Αναγνωστοπούλου, η αντιδήμαρχος κα Ζούπα, η έτερη αντιδήμαρχος κα Δημαδάμα, οι πρώην πλέον (κατόπιν των ανακοινώσεων που έκανε ο κος δήμαρχος) αντιδήμαρχοι κος Καραχάλιος και κος Νικητάκης, απο τους δημ. συμβούλους της πλειοψηφίας ο κος Επιφανίου,η κα Μακρέλη, ο κος Τασιάς, ο κος Γκουσιάρης, ο κος Φίλης, ο κος Λαούδης, ο κος Παπανικολάου και απο τους συμβούλους της μειοψηφίας, ο κος Μπότσης, ο κος Αριανάς Δ., ο κος Αριανάς Κ., ο κος Βγόντζας, ο κος Κωστάκης και ο κος Κρούσος.
Στη συζήτηση που ακολούθησε σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της σχεδιαζόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης (Καλλικράτης) και ειδικότερα στο σημείο που άπτεται του Δήμου μας, δηλ. το ενδεχόμενο απορρόφησής του απο γειτονικό Δήμο. Τήν ίδια ξεκάθαρη αντίθεση εξέφρασαν και οι δημ. σύμβουλοι της πλειοψηφίας κα Ζούπα, κος Επιφανίου και κος Καραχάλιος. Κι εδώ ακριβώς ξεκινά το ενδιαφέρον. Απο τις υπόλοιπες τοποθετήσεις ο κος δήμαρχος έπέμενε να είναι αρνητικός στο θέμα της εθελοντικής συνένωσης κρατώντας όμως μια ασαφή στάση για το τι σκοπεύει να κάνει εάν η συνένωση αυτή γίνει προσπάθεια να επιβληθεί απο την κυβέρνηση. Πέραν της γνωστής τοποθέτησης του κου Νικητάκη ο οποίος είναι υπέρ της απορρόφησης του Δήμου μας απο άλλον, ο κος Γκουσιάρης δήλωσε ότι δεν βρίσκει λόγο να μην απορροφηθεί ο Δήμος μας, μιας και αυτός δεν αποτελεί τίποτα το ιδιαίτερο (!!!)σε σχέση με άλλους, μη βρίσκοντας διαφορές ούτε στη χωροταξική πραγματικότητα ούτε στις ιδιαίτερες σχέσεις και επαφές που υπάρχουν, θεωρώντας προφανώς ότι δεν χρειάζεται ο Υμηττός να παραμείνει και να διευρυνθεί ως πρότυπο γειτονιάς. Στην ίδια κατεύθυνση ο κος Τασιάς τάχθηκε υπέρ του Καλλικράτη, προτάσσοντας ως επιχείρημα την οικονομία των κονδυλίων που θα προκύψει απο αυτόν, αδιαφορώντας για το πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης (μέχρι τώρα τουλάχιστον) η οποία σχετίζει την ύπαρξη και ουσιαστική λειτουργία της απο τη διεύρυνση αυτών των κονδυλίων. Τόσο η κα Μακρέλη όσο και ο κος Φίλης κράτησαν μια παρόμοια θετική στάση έναντι του Καλλικράτη, υπονομεύοντας ουσιαστικά το μέλλον του Υμηττού ως αυτοτελή Δήμο. Τελικό συμπέρασμα απο αυτή τη συνεδρίαση βγαίνει το ότι αρκετά μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν ως μακρύ χέρι των κεντρικών κομματικών επιλογών, παρά ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι μιας κοινωνίας η οποία διεκδικεί το δικαίωμα της αυτοτελούς αυτοδιοικητικής της ύπαρξης, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα για περισσότερη αυτοδιοίκηση, για περισσότερη δημοκρατία, για διεύρυνση εντέλει του ιδιαίτερου κοινωνικού χαρακτήρα της. Στη συζήτηση για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο Δήμο μας, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κάποιες πρώτες τοποθετήσεις. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, και εν όψει της Διαβούλευσης στις 20/1 θα πρέπει η ίδια η κοινωνία του Δήμου Υμηττού να πάρει το λόγο, να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να διεκδικήσει τα αυτονόητα, αν δηλ. ο ανθρώπινος Υμηττός θα παραμείνει Δήμος ή αν θα μετατραπεί σε ένα απρόσωπο δημοτικό διαμέρισμα κάποιου άλλου μεγάλου δήμου, αν θα μετατραπεί σε ένα ακόμη άχρωμο Παγκράτι.

Ο αγώνας τώρα ξεκινάει και προβλέπεται μακρύς και δύσκολος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: