Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥΠριν από πέντε μήνες και συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου 2009 η Δημοτική Αρχή κάλεσε σε ανοικτή διαβούλευση με θέμα τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Μέσα από ένα πρόχειρο, ελλιπή και ουσιαστικά προσχηματικό τρόπο, προσπάθησε να περάσει υπογείως, μια σειρά από αλλαγές οι οποίες θα άλλαζαν άρδην το οικιστικό τοπίο στον Υμηττό.
Πατώντας πάνω στην υπαρκτή ανάγκη για μια ουσιαστική. λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του Δήμου Υμηττού, αποπειράθηκε να περάσει μια σειρά ρυθμίσεων ( κάποιες από αυτές όντως σε σωστή κατεύθυνση, όπως είναι η μετατροπή σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας όσων εφάπτονται στα σχολεία του Δήμου μας), έχοντας όμως στο μυαλό ένα «μεγαλεπήβολο» έργο, το οποίο θα άλλαζε τη φυσιογνωμία του Δήμου μας.
Αυτό ήταν η επιδίωξη για πεζοδρόμηση ενός πολύ μεγάλου τμήματος του κεντρικότερου δρόμου του Δήμου Υμηττού, της Λ. Κων/πόλεως, από το Δημαρχείο έως την πλατεία Υμηττού. Δεν είναι πρώτη φορά που παρουσιάζεται η πρόθεση για τη πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος.
Έχουμε γίνει μάρτυρες αυτών των προθέσεων ήδη από την δεκαετία του ΄80 ,με μια βασική όμως διαφορά. Η κυκλοφορία η οποία διέρχεται του Δήμου μας, τα τελευταία 25 χρόνια έχει δεκαπλασιαστεί με αποτέλεσμα η όποια πεζοδρόμηση αναγκαστικά να μεταφέρει τον κυκλοφοριακό φόρτο που εξυπηρετεί η Λ. Κων/πόλεως είτε προς την πλευρά της ΠΥΡΚΑΛ (μέσω της Σμύρνης) είτε προς την πλευρά του Βύρωνα (μέσω της Αθ. Διάκου). Το αποτέλεσμα θα ήταν ότι θα γινόμασταν μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επιβάρυνσης, λόγω του υπερδιπλασιασμού της κυκλοφορίας, είτε όλης της περιοχής που συνορεύει με την ΠΥΡΚΑΛ είτε όλης της περιοχής που βρίσκεται προς την πλευρά του Δήμου Βύρωνα.
Εάν σε αυτό πάρουμε υπ’ όψιν μας και την επιπλέον κυκλοφοριακή επιβάρυνση την οποία θα υποστεί ο Δήμος μας μετά τη χάραξη της νέας περιφερειακής οδού και την κατασκευή του κόμβου Σακέττα, μέσω του οποίου η περιφερειακή κυκλοφορία προς τους Δήμους Αθηναίων, Δάφνης, Καλλιθέας και Αγ. Δημητρίου θα διέρχεται από τις γειτονιές μας, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Δήμος του Υμηττού θα μετατραπεί σε Δήμο της Κολάσεως. Με δεδομένο λοιπόν το πρόβλημα αυτό, οι κάτοικοι που βρεθήκαμε στην πρώτη διαβούλευση, ζητήσαμε να μην παρθεί καμία απόφαση βιαστικά και στο πόδι αλλά να λειτουργήσει ουσιαστικά η διαβούλευση, μέσω της κινητοποίησης και ενεργοποίησης των κατοίκων οι οποίοι αφού θα ενημερώνονταν και θα διαβουλεύονταν μέσα από ανοικτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, θα μπορούσαν να καταλήξουν οι ίδιοι σε μια απόφαση η οποία θα εξέφραζε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι των Υμηττιωτών, των ανθρώπων δηλαδή οι οποίοι κατοικούν σε αυτόν τον Δήμο και θα υποστούν τις όποιες συνέπειες αυτών των κυκλοφοριακών αλλαγών.
Η Δημ. Αρχή όμως κώφευσε στο δημοκρατικό αυτό αίτημα των κατοίκων και προσπάθησε να λήξει το θέμα μέσα σε 15 ημέρες. Έπρεπε να ξεσηκωθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας του Δήμου μας ώστε να πιεστεί να πάει σε μια δεύτερη διαβούλευση, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο, με μια εκ νέου τυπική διαδικασία να υφαρπάξει την όποια συναίνεση.Μάταια όμως. Με μεγαλύτερη ορμή, η κινητοποίηση των κατοίκων έφτασε όχι μόνο να διοργανώνει μαζικές συζητήσεις για το θέμα αυτό (ξέχωρα από την πρόνοια του Δήμου ), να προχωρεί σε συλλογή υπογραφών (πάνω από 400 μαζεύτηκαν μέσα σε 10 ημέρες) αλλά έφτασε και μέχρι του σημείου να καταλάβει την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για 3 ώρες, την ημέρα που θα συζητιόταν το συγκεκριμένο θέμα, με σκοπό την κατάδειξη της επιθυμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων στο να μην παρθεί μια απόφαση ερήμην τους. Η Δημ. Αρχή όμως έχοντας δώσει δείγματα αναλγησίας πάνω κα σε άλλα θέματα όπως είναι η ανοικτή πληγή των πεζοδρομίων, αδιαφόρησε για μια ακόμη φορά, αντιμετώπισε το θέμα με ένα αυταρχικό τρόπο και επέλεξε να πάρει μια απόφαση η οποία ερχόταν σε σύγκρουση με το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.
Ήδη δύο φορές μέχρι τώρα ο Περιφερειάρχης Αττικής απέρριψε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ως παράτυπες και πρόχειρες, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου.
Παρ’ όλα αυτά όμως
ο αγώνας μας για τη συνέχιση της διαβούλευσης για την κυκλοφοριακή μελέτη, για ουσιαστικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες,
ο αγώνας μας ώστε οι αποφάσεις των όποιων απαραίτητων αλλαγών για την αναβάθμιση του Δήμου μας να παίρνονται μαζί με τους κατοίκους και όχι ενάντια σε αυτούς, συνεχίζεται πιο μαζικός, πιο δυνατός.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ
Ο ΔΗΜΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΕΟΥΔΟ ΚΑΝΕΝΟΣ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: