Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Tο γινάτι βγάζει μάτι !!




Μαθαίνουμε ότι κάποιοι συνεχίζουν την διελκυστίνδα με τους κατοίκους. Έτσι ενώ ο περιφερειάρχης απέρριψε την κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου για συγκεκριμένους και ουσιαστικούς λόγους (βλέπε ΥΠΕΧΩΔΕ,ΕΘΕΛ,πεζοδρόμια,διαβούλευση) όπως αναφέρουμε σε σχόλιο που έχουμε δημοσιεύσει κάποιες μέρες πριν, κάποιοι/ες επιμένουν. Και ας έρχονται σε σύγκρουση με την επιθυμία των κατοίκων του Υμηττού και ας γνωρίζουν ότι όλη η μεθόδευση είναι παράτυπη.Μάθαμε λοιπόν ότι η Δημοτική Αρχή κατέθεσε έφεση στην απόφαση του περιφερειάρχη.

Ομως το γινάτι βγάζει μάτι!!!

Παραθέτουμε πιο κάτω την προκήρυξη που κυκλοφόρησε η ανοικτή πρωτοβουλία κατά των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ:
ΠΟΛΙΤΕΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι πολίτες
Από την πρώτη στιγμή της παρουσίαση της «Μελέτης για την Εφαρμογή Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων σε περιοχές του Δήμου Υμηττού», από την Δημοτική Αρχή στις 22/05/2009, πρωτοβουλία κατοίκων του Υμηττού κάλεσε σε σειρά ανοιχτών συζητήσεων για την διερεύνηση και καταγραφή απόψεων και θέσεων για τις επιδράσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων στη διαμόρφωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Κατά γενική ομολογία διαπιστώθηκε οτι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις:
- Θα καθορίσουν τον τρόπο και την ποιότητα ζωής στην περιοχή σε βάθος χρόνου
- Θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην αύξηση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους δρόμους του Υμηττού αλλά και έμμεσες επιπτώσεις στη συνολική ροή της κυκλοφορίας στην περιοχή
- Θα επηρεάσουν δραστικά τον τοπικό χαρακτήρα και την κοινωνική ζωή στον Δήμο Υμηττού
Εξαιτίας της βαρύτητας αυτής των ρυθμίσεων θεωρήσαμε οτι:
- Η όποια μελέτη δεν μπορεί παρά, να εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής ο οποίος θα περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ, τον καθορισμό των χρήσεων γης, την αξιοποίηση των υποβαθμισμένων και εγκαταλελειμμένων χώρων πρασίνου, και την ένταξη στις κυκλοφοριακές μελέτες της ευρύτερης περιοχής αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της διερχόμενης κυκλοφορίας. Οποιαδήποτε αποσπασματική και ευκαιριακή αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή.
- Προϋπόθεση της όποιας τεχνικής μελέτης είναι ο καθορισμός των στόχων τους οποίους θα κληθεί αυτή να επιδιώξει κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Οι στόχοι αυτοί σχετίζονται με τις επιδιώξεις μας για τη διαμόρφωση του γενικότερου χαρακτήρα της περιοχής και δεν μπορούν παρά να καθοριστούν στο πλαίσιο δημόσιου και ουσιαστικού διαλόγου χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα. Επισημαίνουμε οτι οι όποιες τεχνικές μελέτες θα πρέπει να αποδεικνύουν την επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί και έχουν προκύψει από ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.
Για τους παραπάνω λόγους καταλήξαμε στο οτι κοινός τόπος όλων των διαφορετικών απόψεων ήταν:
- η ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές για την βελτίωση της ζωής στον Υμηττό
- το αίτημα για κατάργηση της ασφυκτικής προθεσμίας (15 ημερών) για το τέλος της διαβούλευσης που έθεσε η δημοτική αρχή. Η σημαντικότητα των συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την περιοχή επιβάλλει την εκτενέστερη διαδικασία ενημέρωσης, καταγραφής των θέσεων και διαμόρφωσης μιας όσο το δυνατόν συλλογικότερης αντίληψης των κατοίκων για το μέλλον της περιοχής. Οποιαδήποτε προθεσμία πριν τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεσολάβηση των καλοκαιρινών διακοπών, καθιστούσε αδύνατη την ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.
Επιπλέον της συνέχισης των ανοιχτών συζητήσεων και κινητοποιήσεων, το παραπάνω αίτημα τέθηκε προς συζήτηση και στο Δημ. Συμβούλιο (8/7/2009) κατόπιν πρωτοβουλίας των κατοίκων, θεωρώντας οτι η μη-ικανοποίησή του καθιστά τον διάλογο προσχηματικό με στόχο τον αιφνιδιασμό και την υφαρπαγή της συναίνεσης των κατοίκων σε προειλημμένες αποφάσεις.

Η δημοτική αρχή
Οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής έκαναν εξαρχής σαφείς τόσο τους στόχους της όσο και τους τρόπους με τους οποίους επέλεξε να τους επιδιώξει. Με μια σειρά ταχυδακτυλουργιών με επίφαση δημοκρατικότητας προσπάθησε είτε να υφαρπάξει την συναίνεση των κατοίκων στα σχέδιά της είτε να αποκρύψει την απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού προς όφελος έργων βιτρίνας για λόγους μικροπολιτικού συμφέροντος.
Έτσι αρχικά επέλεξε να μην δώσει δημοσιότητα στην δημόσια διαβούλευση που, από το νόμο, ήταν υποχρεωμένη να κάνει, με αποτέλεσμα την ελάχιστη συμμετοχή των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα αναίρεσε την έννοια της διαβούλευσης παρουσιάζοντας μια έτοιμη τεχνική μελέτη, χωρίς προηγουμένως να έχουν συζητηθεί οι στόχοι της. Η δεύτερη «διαβούλευση» την οποία η δημοτική αρχή εξαναγκάστηκε από την πίεση των πολιτών να καλέσει, επαναλήφθηκε το σκηνικό όπου ο δήμαρχος παρουσίασε το δικό του νεφελώδες «όραμα» για την πόλη, το οποίο περιλαμβάνει και την «εμπορική και οικονομική της άνθιση» (με ότι αυτό συνεπάγεται), ενώ οι μελετητές προπαγάνδισαν την μελέτη τους. Ποιοτική διαφορά με την προηγούμενη «διαβούλευση» ήταν η μαζική συμμετοχή των πολιτών, κατόπιν κινητοποίησης της πρωτοβουλίας των κατοίκων. Είναι αξιοσημείωτο οτι, πέρα από τις τοποθετήσεις ελάχιστων παρατρεχάμενων και παραγοντίσκων, δεν υπήρξε κανένας πολίτης που να συμφώνησε ή έστω να τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στα σχέδια της δημοτικής αρχής. Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή - αρνούμενη να καταγράψει τα αποτελέσματα της «διαβούλευσης» που η ίδια κάλεσε, μόλις αυτή αποπειράθηκε να γίνει ουσιαστική - συνέχισε ακάθεκτη προς την υλοποίηση των σχεδίων της.
Οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν χαρακτηρίστηκαν από μεθοδευμένες διαρροές για τις προθέσεις της εφαρμογής της μελέτης ως προς συγκεκριμένες περιοχές όπως η οδ. Σμύρνης ή η οδ. Αθαν. Διάκου, με στόχο τον πελατειακό χειρισμό των πολιτών και τη διάσπαση του μετώπου τους με βάση το αίτημα για ουσιαστική αμεσοδημοκρατική διαβούλευση.
Αποκορύφωμα των χειρισμών της δημοτικής αρχής υπήρξε η αντιμετώπιση του αιτήματος για συζήτηση στο δημ. συμβούλιο του θέματος της κατάργησης της προθεσμίας για το πέρας της «διαβούλευσης». Μετά από 3 συνεχόμενες αναβολές του δημ. συμβουλίου, τελικά το θέμα μπήκε προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του δημ. συμβουλίου στις 8/7/2009 αλλά μετά από την ψήφιση έγκρισης της μελέτης!!! Η δημοτική αρχή με περισσή δημοκρατική ευαισθησία επέλεξε πρώτα να αποφασίσει και στην συνέχεια να συζητήσει το αίτημα των πολιτών (περισσότερες από 300 υπογραφές υποστήριξης του αιτήματος είχαν κατατεθεί στο δήμο). Οι πολίτες που παραβρέθηκαν αγωνιστικά στην διαδικασία κατέδειξαν με δυναμικό τρόπο τον εκφυλισμένο χαρακτήρα της. Η έγκριση της μελέτης τελικά ψηφίστηκε με σβηστά φώτα, χωρίς καταγραφή στα πρακτικά και κάτω από την δυναμική αποδοκιμασία των κατοίκων. Η μελέτη περιλαμβάνει πεζοδρόμηση της οδ. Κωνσταντινουπόλεως, χωρίς κανένα καθορισμό των χρήσεων γης, προς αποφυγή της μετατροπής της απο πεζόδρομο σε «τραπεζόδρομο» μαγαζιών, και διοχέτευση της κυκλοφορίας μέσα από στενούς δρόμους που μάλιστα περνούν και μπροστά από δημοτικά σχολεία!
Στην συνέχεια η δημ. αρχή ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικαντισμού όταν, λέγοντας οτι ξαφνιάστηκε από τα αιτήματα για άνοιγμα καταστημάτων τα οποία θα αλλοιώσουν την αισθητική του δημόσιου χώρου, κάλεσε σε νέα «διαβούλευση» στις 21/7/2009 για την έκδοση σχετικής κανονιστικής αποφάσεως. Τόσο ο δήθεν αιφνιδιασμός της δημ. αρχής όσο και η ημερομηνία που επιλέχθηκε καθιστούν σαφή τον χαρακτήρα και αυτής της κίνησης.

Η άμεση δημοκρατία
Μήπως τελικά η επιμονή της δημ. αρχής να μην κάνει καμία διαβούλευση και να αγνοήσει τους πολίτες που ήδη κινητοποιούνται μέσα από συλλογικές διαδικασίες, προσδιορίζει ακριβώς και ένα μεγάλο διακύβευμα, που είναι το ποιος αποφασίζει για θέματα που καθορίζουν το χαρακτήρα και την ποιότητα της τοπικής ζωής;
Στο ερώτημα «Ποιος αποφασίζει; Οι πολιτικοί, οι ειδικοί ή οι πολίτες;» εμείς απαντάμε:
- Οι πολίτες μέσα από ουσιαστικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες συλλογικής διαβούλευσης συνθέτουν και συνδιαμορφώνουν τους στόχους των έργων στην περιοχή. Το «όραμα» των έργων πρέπει να είναι «όραμα» των πολιτών και όχι της δημ. αρχής ή «αντικειμενική» λύση των ειδικών.
- Οι ειδικοί σχεδιάζουν και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες τελικά κρίνονται από τους πολίτες ως προς το κατά πόσο επιτυγχάνουν τους στόχους που τους τέθηκαν.
- Η δημ. αρχή διεκπεραιώνει και υλοποιεί τα έργα που οι πολίτες συνδιαμορφώνουν και αποφασίζουν.
Στο διάστημα που πέρασε ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας πήρε την πρωτοβουλία να συζητήσει, να ενημερωθεί και να ξεκινήσει μια ουσιαστική διαβούλευση για τον Υμηττό. Ακούστηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις, αλλά πάνω από όλα προέκυψε η κοινή απαίτηση οτι θέλουμε να συζητήσουμε περισσότερο, ουσιαστικότερα και συνολικότερα για τη διαμόρφωση του τόπου μας. Καταλήξαμε στο ότι θέλουμε να συνθέσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις μέσα σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και να μην εξουσιοδοτήσουμε κανέναν εν λευκώ να αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς. Καταλήξαμε στο ότι είμαστε ενεργοί πολίτες και όχι πελάτες που «αγοράζουν» έτοιμες λύσεις που γεννήθηκαν στα μυαλά των ειδικών, και προπαγανδίζονται από τη δημ. αρχή αλλά δεν συζητιούνται ουσιαστικά.
Στόχος μας δεν είναι το σταμάτημα έργων βελτίωσης της περιοχής αλλά το ξεκίνημα μιας διαδικασίας που θα έχει ακριβώς σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας καλύτερης πόλης, από τους πολίτες για τους πολίτες.
Η επιλογή μας να συζητάμε μέσα σε ανοιχτές συνελεύσεις πολιτών και να διεκδικούμε τον αμεσοδημοκρατικό προσδιορισμό των όρων της ζωής μας στην πόλη είναι δεδομένη και συνεχής.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: