Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Συμφέροντα διαπλοκής απειλούν το δημόσιο χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας με θέμα: Xορός συμφερόντων διαπλοκής μέσω ΤΑΙΠΕΔ, απειλεί το δημόσιο χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΑΣ ΑΒΕΕ), πετάει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και διευκολύνει την επιβολή βαρύτατου προστίμου από την ΕΕ.
Διαβάστε το κείμενο της ερώτησης:


Προς τους Υπουργούς
-Οικονομικών
-Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Xορός συμφερόντων διαπλοκής μέσω ΤΑΙΠΕΔ, απειλεί το δημόσιο χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΑΣ ΑΒΕΕ), πετάει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και διευκολύνει την επιβολή βαρύτατου προστίμου από την ΕΕ.
Μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ (Α 139 2013) της από 10-6-2013 παράνομης και αντισυνταγματικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005», που αποτέλεσε την «νομική βάση» για το εξόχως αντισυνταγματικό «μαύρο» στην ΕΡΤ, πληθαίνουν οι ανησυχίες, αλλά και οι πληροφορίες, ότι με την ίδια αντιδημοκρατική μεθόδευση η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στον όμιλο των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ), που σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο στον κλάδο της κατασκευής όπλων και πυρομαχικών με κύκλο εργασιών, που ξεπέρασε τα 30 εκ. ΕΥΡΩ το 2011, με σημαντική τεχνογνωσία, εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και μεγάλες κατασκευαστικές δυνατότητες. Στις 12.7.2013 η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννημματά, επιχειρώντας να απαντήσει στην από 9.7.2013 επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κ.Ο, του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, περισσότερο αύξησε, παρά καθησύχασε, τις ανησυχίες για την ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής, αφού αποδέχτηκε ότι τρία (3) χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και παρά την από μακρού χρόνου ένταξη της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ, η Κυβέρνηση ακόμα περιμένει την Διοίκηση της εταιρείας να εκπονήσει σε άγνωστο χρονικό διάστημα σχέδιο εξυγίανσης με προς το παρόν άγνωστο περιεχόμενο. Εν τω μεταξύ τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας καθυστερούν την καταβολή των οφειλομένων, παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του τελευταίου έχει εγγραφεί κονδύλι 750 εκατ. ΕΥΡΩ για εξοπλιστικές δαπάνες , με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι. Τελος, δεν γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν ακυρώνει άμεσα την ένταξη του ομίλου στο ΤΑΙΠΕΔ, αφού πλέον δια της κ, ΑΝΥΕΘΑ παραδέχεται την υπαγωγή του ομίλου στο άρθρο 346 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ώστε να αποφύγει το επαπειλούμενο από τον κ. Χ. Αλμούνια πρόστιμο ύψους 1 δις. ΕΥΡΩ.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1) Μετά την δημόσια παραδοχή υπαγωγής του ομίλου στο άρθρο 346 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, γιατί δεν ακυρώνουν άμεσα την ένταξη της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να αποφύγουν οριστικά την επιβολή ενός παράνομου και άδικου προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Προτιμούν την επιβολή του τεράστιου προστίμου από την διατήρηση του ομίλου υπό κρατικό έλεγχο;

2) Ποιό είναι σήμερα το ποσοστό απορρόφησης του κονδυλίου των 750 εκατ. ΕΥΡΩ για εξοπλιστικές συμβάσεις; Για ποιό λόγο δεν εξοφλούνται άμεσα από αυτό οι οφειλές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ και για ποιό λόγο δεν αξιοποιούν μέρος του ποσού αυτού για την παραγωγική ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της εταιρείας, που μπορεί να είναι κερδοφόρα;

Πηγή : ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: