Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

"Φυσικό και επόμενο", ένα συνεργατικό εγχείρημα στη Δάφνη

«Ηθική, αγάπη, αδελφοσύνη, δικαιοσύνη, όλα αυτά εκφράζουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Η ανθρωπότητα αναπτύσσεται και προοδεύει, στηριγμένη μόνο σ' αυτές τις αρχές , διαφορετικά χάνεται.»

Πέντε πρώην συνάδελφοι. Πέντε νυν άνεργοι. Αυτοί είμαστε.
...
Πίσω μας, όπως συμβαίνει πάντα, κρυμμένες μικρές ιστορίες ανασφάλειας για το παρόν, φόβου για το μέλλον, και ονείρων που ξεθώριαζαν. Αυτή η έλλειψη προοπτικής, το γεγονός ότι η ανάκαμψη της χώρας από την κρίση έγινε το πρόσχημα για να ξεριζωθούν εργασιακά δικαιώματα και ο εργαζόμενος να θεωρείται «αναλώσιμο υλικό», μας έκανε να παραμερίσουμε τα «εγώ» μας, και μας όπλισε με υπομονή, μας έδωσε την ώθηση να προχωρήσουμε, και την δύναμη να αντέξουμε την δοκιμασία. Γιατί μια τέτοια ήταν.

Το αποτέλεσμα ήταν «Φυσικό κι Επόμενο».

Ένα αξιοπρεπές και τίμιο μεροκάματο. Αυτό επιδιώκουμε. Για εμάς, τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας. Με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο, γι’ αυτούς που συνεργαζόμαστε, σ’ αυτούς που απευθυνόμαστε.
Στηριχθήκαμε:
-Στην αντίθεσή μας στην λογική της επιδίωξης με κάθε τρόπο του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, εις βάρος των παραγωγών, των προμηθευτών και των καταναλωτών.
-Στην αρχή του αλληλέγγυου εμπορίου και των οριζόντιων παραγωγικών σχέσεων.
-Στην αρχή της συλλογικής δράσης, της συμμετοχικής εργασίας και της συνεταιριστικής οργάνωσης ως μέσο διάδοσης των ιδεών.
-Στην άμεση δημοκρατία.

Κι έτσι το «Καφενείο Φυσικό κι Επόμενο», άναψε το μπρίκι του.

Το «Καφενείο Φυσικό κι Επόμενο» προφανώς και είναι καφενείο. Ζητούμενο για το Δ.Σ. του συνεταιρισμού είναι να μετατραπεί και σε κάτι διαφορετικό. Στην νόμιμη λειτουργία του καφενείου θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε δράσεις και δραστηριότητες που θα αφορούν από τα μικρά παιδιά έως και τα μεγαλύτερα. Ελπίζουμε και προσδοκούμε την διαδραστικότητα, ελπίζουμε και προσπαθούμε η αυλή, οι τοίχοι, τα ράφια του χώρου του καφενείου να φιλοξενήσουν ιδέες, δεξιότητες και εν τέλει την τρέλα του καθενός που νοιώθει ότι έχει κάτι να μοιραστεί με άλλους.
Ελπίζουμε και προσδοκούμε ένα καφενείο – χαμαιλέοντας.

Διεύθυνση: Αντιόπης 43, Δάφνη
e-mail: fisikokiepomeno@facebook.com
Τηλέφωνο: 215-5506520

Δεν υπάρχουν σχόλια: