Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Να σωθεί ο δημοτικός κινηματογράφος "Λουίζα" !


 ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ «ΛΟΥΙΖΑ» 
 
Κύριε Δήμαρχε
Κυρία Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ο Δήμαρχος κ. Ν. Χαρδαλιάς,  γνωστοποίησε πρόσφατα τα σχέδιά του να καταργήσει τον μέχρι σήμερα δημοτικό κινηματογράφο «ΛΟΥΙΖΑ»  και  γι’ αυτό, με το υπόμνημά μας αυτό,  θέλουμε να εκφράσουμε  την αντίθεσή μας σε μια τέτοια ενέργεια.   

Η σχεδιαζόμενη εγκατάλειψη της «ΛΟΥΙΖΑ», που λειτουργεί σαν χειμερινός δημοτικός κινηματογράφος και συνάμα σαν θεατρική σκηνή  και η οποία εδώ και πολλά χρόνια  φιλοξενεί τις πνευματικές, καλλιτεχνικές και πολιτικές εκδηλώσεις στον Βύρωνα, αν τελικά γίνει πράξη, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα  στην γενικότερη πνευματική και πολιτική ζωή της πόλης.  

Ο κινηματογράφος «ΛΟΥΙΖΑ», που έχει παλιούς  δεσμούς με την κοινωνική ζωή του Βύρωνα και έχει το πλεονέκτημα να  βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης,  αποτελεί σήμερα την μοναδική υποδομή, το τελευταίο θα λέγαμε καταφύγιο - στέγη που έχει απομείνει στον Δήμο μας, για την οργάνωση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και πολιτικών εκδηλώσεων. Η κατάργηση της θα στερήσει από το βυρωνιώτικο λαό τον μοναδικό δημοτικό χειμερινό κινηματογράφο, που υπάρχει στην πόλη, όταν σε αρκετούς άλλους Δήμους οι δημοτικοί κινηματογράφοι αποτελούν θεσμό, που συμβάλλει στην ψυχαγωγία και την ανάδειξη των μεγάλων κινηματογραφικών δημιουργιών καθώς και στην λειτουργία «Κινηματογραφικών Λεσχών» ή άλλων συγγενών δραστηριοτήτων. Θα μας επιτρέψετε ακόμα να τονίσουμε ότι η «ΛΟΥΙΖΑ», εκτός από κέντρο πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα για εκδηλώσεις σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, των οποίων το περιεχόμενό, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, συνδέεται και με την οικονομική ζωή της πόλης.   

Η ιδέα ότι οι δραστηριότητες της «Λουΐζας»  θα μπορούσαν εναλλακτικά να μεταφερθούν στο δημοτικό εστιατόριο ΑΣΤΡΑ, παραγνωρίζει τις πραγματικές και πολλαπλές ανάγκες του Πολιτισμού, αφού είναι γνωστό ότι τα «ΑΣΤΡΑ» δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον κινηματογράφο, την θεατρική σκηνή ή την αίθουσα συναυλιών και η δομή τους όσο και η θέση τους δεν προσφέρεται γενικότερα για ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκτός από αυτό, οι αδήριτες ανάγκες της πολιτιστικής ζωής στον Βύρωνα χρειάζονται και την «ΛΟΥΙΖΑ» και τα «ΑΣΤΡΑ», όπως χρειάζονται και πολλά άλλα ακόμα στο τομέα των κτιριακών υποδομών. Είναι λυπηρό ότι στον Δήμο μας δεν υπάρχει κανένας οργανωμένος χώρος εκθέσεων! Οι εικαστικές τέχνες και οι ανάγκες τους αγνοούνται. Δεν μπορούμε λ.χ, σαν Δήμος, να φιλοξενήσουμε μια έκθεση ζωγραφικής ή άλλης εικαστικής τέχνης, δεν έχουμε χώρο να φιλοξενήσουμε μια έκθεση φωτογραφίας ή μια εκδήλωση για το βιβλίο κ.α. Ο μοναδικός χώρος για την πραγματοποίηση συζητήσεων ή άλλων εκδηλώσεων, που έχει απομείνει στον Βύρωνα, είναι του Ταπητουργείου, το πάλαι ποτέ «στέκι νεολαίας», που σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως ως «θεατρικό εργαστήρι» του Πνευματικού Κέντρου και πρόσφατα ως έδρα του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου και συνεπώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων.    

Γι’ όλους αυτούς τους λόγους και  παίρνοντας υπόψη την υπάρχουσα μεγάλη φτώχεια σε υποδομές, η οποία σημαδεύει τον Δήμο Βύρωνα,  αλλά και τις τεράστιες όσο και επείγουσες ανάγκες   για νέους χώρους, οι οποίοι θα πρέπει να  είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της πολιτιστικής ζωής της πόλης, ζητάμε από τον Δήμο να σκύψει με θετικό πνεύμα στο υπόμνημά μας και :

·         Να κρατήσει και να αξιοποιήσει την «ΛΟΥΙΖΑ» για τις ανάγκες του δημοτικού πολιτισμού.

·         Να αξιοποιήσει και να μετατρέψει τα «ΑΣΤΡΑ» σε Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, εκθέσεων φωτογραφίας, εκθέσεων βιβλίου και άλλων εκδηλώσεων, που σχετίζονται ειδικότερα με την καλλιτεχνική δράση της νεολαίας, τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και του πολιτισμού ευρύτερα  ή ότι άλλο κριθεί αναγκαίο από το Δημοτικό Συμβούλιο στα πλαίσια ενός προγραμματισμού για τον πολιτισμό.   

·         Ακόμα, υπογραμμίζοντας  ότι  ε ί ν α ι   ά μ ε σ η   κ α ι  μ ε γ ά λ η    α ν ά γ κ η  να αποκτήσει ο Δήμος Βύρωνα ένα σύγχρονο μέγαρο πολιτισμού, που να είναι σε θέση να στεγάσει ολόκληρη την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της πόλης, να φιλοξενεί εκδηλώσεις και να αποτελεί χώρο συνάντησης  της Νεολαίας και της καλλιτεχνικής ερασιτεχνικής δημιουργίας. Η δημιουργία ενός τέτοιου Πολιτιστικού Κέντρου απαιτεί την οικονομική συνδρομή της Πολιτείας.   

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την δράση μας   για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων  και καλούμε τον Δήμο καθώς και τις Δημοτικές Παρατάξεις, να υποστηρίξουν τα αιτήματα που περιέχονται  σε αυτό το υπόμνημα  για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της  πολιτιστικής ζωής στο Βύρωνα.
 
Ακολουθούν 264 υπογραφές

Δεν υπάρχουν σχόλια: